Најновије

Црној Гори после избора порасла потражња за становима у Београду: Егзодус милогораца на Врачар?

Најава Мила Ђукановића да ће он и следбеници Црну Гору бранити и из шуме, ако затреба, показала се као пуцањ у празно, јер у њу нису поверовали ни најближи пријатељи црногорског председника. Тачније, они су ту поруку доживели као израз крајње немоћи и сигнал за узбуну, па су брже-боље почели да распродају имовину и скупљају кеш за боравак на сигурнијим дестинацијама од Црне Горе уколико истражни органи нове власти покуцају на њихова врата и приупитају их за порекло имовине и капитала.

Мило Ђукановоћ (Фото: Јутјуб)

Акције и послове, како тврди подгорички „Дан“, први су продали контроверзни бизнисмени Брано Мићуновић и Веселин – Веско Баровић. Мићуновић је половину акција у хотелу са пет звездица, који намерава да гради у центру Будве, продао турској компанији Мерит Монтенегро, па ће тако инвестиција од 17 милиона евра бити подељена на равне части. Турци ће постати сувласници земљишта и власници половине хотела са 12 спратова, тако да Мићуновић овим, уз значајна финансијска средства, добија и осигурање за улагање, јер се верује да нова власт неће моћи тако лако да удари на страног инвеститора, нарочито у јеку кризе због пандемије, када је сваки евро у пресушену државну касу добродошао. Питање је, међутим, шта ће бити са Мићуновићем, кога деценијама прати глас да је један од најопаснијих ликова на Балкану и да је после браће Ђукановић најмоћнији и најбогатији Црногорац, иако доказа за то нема, пошто Никшићанин који живи у луксузном хотелу Сплендид у Бечићима није осуђиван, нити у његовој имовинској карти има трагова о милионима евра, вилама, коцкарницама и другим непокретностима о којима су брујали црногорски, али и регионални медији.

Мићуновић је и после пораза ДПС-а приврженост Милу Ђукановићу и његовој партији показао доласком на Патриотски скуп на Цетињу, где је био једна од главних звезда. Међутим, не би било велико изненађење да се он, бар на неко време, „склони“ из Црне Горе док антикорупционашка олуја, која се очекује одмах после формирања нове владе, не прође, јер је реч о човеку више него блиском врху власти који му је и омогућио да годинама буде „страх и трепет“ и да стекне ореол недодирљивог. Сличан случај је и са Веселином – Веском Баровићем, другим интимусом председника Црне Горе, за кога се верује да је захваљујући блискости са режимом и дозволи за неограничен лов у мутним транзиционим приватизацијама стекао милионе евра, купујући бројна црногорска предузећа, из којих је, како показују бројне индиције, исисао све што је могао пре него што их је гурнуо у стечај. Типичан пример је улцињска солана, чија је имовина недавно завршила у старом гвожђу, чиме је стављена тачка на постојање једине фабрике соли у земљи. Баровић се солане домогао преко приватизационог фонда Еуроактив, чији је капитал у црногорским компанијама у једном тренутку, према расположивим проценама, вредео око 160 милиона евра. Тај фонд, према тврдњама црногорске опозиције, имао је акције у 18 предузећа, укључујући и она најјача попут Електропривреде, Железница Црне Горе, Југопетрола Котор, Луке Бар и Плантажа Подгорица. Фонд су од оснивања пратиле контроверзе и сумње за бројне злоупотребе, па је Баровић, који се од оптужби раније бранио да нема ништа са Еуроактивом, решио да га се отараси пре него што њему ненаклоњена власт почне да „чешља“ документацију. Баровић је, како тврди „Дан“, првог септембра прогласио ликвидацију Еурофонда. У наредна два дана обавио је још две трансакције. Прво је 2. септембра продао Свис осигурање, а дан касније пребацио део акција Мимоза хотела Тиват.

На сличан корак, тврде упућени, спремају се и други бизнисмени из круга Ђукановићевих кумова, рођака и пријатеља, уверени да је имовину боље продати и узети кеш него чекати да нова власт отвори истраге и почне да плени све за шта нема доказа о легалном пореклу, о чему је највећи део Милове бахате бизнис елите, уљуљкан тридеценијском заштитом власти, бринуо колико и о лањском снегу.

Траже станове у Београду

У Подгорици се већ дуже време шушка да је у Црној Гори после избора порасла потражња за становима у Београду, и то на елитним локацијама попут Врачара и Дедиња. Потврда јагме за некретнинама у престоници Србије стигла је и из агенција за некретнине.

– Партнерска агенција за некретнине из Београда забележила је 168 упита за станове и куће на Врачару и Дедињу, просредством адвокатских канцеларија из Црне Горе. Неко планира да нас напусти – објавила је једна подгоричка агенција.

Драматичне снимке азербејџанских удара по Јерменима погледајте ОВДЕ.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА