Најновије

ДЕСЕТА ТАЧКА ЈЕ ПРИЗНАЊЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ ОД СРБИЈЕ?! Вучић у Вашингтону: Ево да ли је сада баш све изгубљено? (ФОТО/ВИДЕО)

Председнику Србије Александру Вучићу, на почетку састанка са представницима Приштине у Белој кући, уручен је папир по којем Србија данас треба да призна независно Косово.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Иако је специјални саветник америчког председника Ричард Гренел рекао да ће у четвртак у Вашингтону „на столу“ бити само економска питања, није искључио могућност да се у наставку у разговорима отворе и друга, политичка, питања.

Састанак у Белој кући у току, председник Вучић се вечерас обраћа грађанима

Састанак у Белој кући, ком присуствују делегације Београда и Приштине, у току је, а о детаљима ће јавност известити председник Србије, који ће се вечерас обратити јавности.

Министар финансија Синиша Мали рекао је у паузи састанка да је пред Београд стављен папир са, до сада, најгорим предлозима за Београд.

Од свих 16 тачака које су стављене на папир са захтевима, већина су политичке, а 10. подразумева признање независности тзв. Косова. Притисак је огроман, двадестак људи учествује у разговорима, не само Албанаца, а на сваку нашу реченицу реагују агресивно против нас - рекао је Мали новинарима.

Председнику Србије на сто стављен захтев за признање тзв. Косова?
На почетку састанка са представницима Приштине у Белој кући, председнику Србије Александру Вучићу уручен је папир по којем Србија данас треба да призна независно Косово!

- Све је припремљено унапред, Албанци су све знали - каже извор "Блица".

Та информација, међутим, није потврђена Телеграфу из дипломатских кругова.

Делегације стигле на састанак

Делегација Београда, предвођена председником Србије Александром Вучићем борави од 3. до 5. септембра у посети Сједињеним Америчким Државама, током које ће у фокусу бити економски односи Београда и Приштине.

И док је уочи одласка у Вашингтон Приштина слала недвосмислене поруке, да на састанак иде због узајамног признања, председник Вучић поручио да очекује изненађење које би се, како се може закључити, могло тицати политичких тема, као и да ће уколико се постави питање признања независности тзв. Косова он одбити тај састанак, специјални саветник председника САД Ричард Гренел уочи сусрета две делегације изјавио је да ће се на столу наћи најпре економска питања.

На седници Владе усвојена Декларација о подршци активностима председника Републике Србије које се односе на разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је Влада Србије данас усвојеном декларацијом пружила најснажнију подршку председнику Александру Вучићу у, како истиче, веома тешким и комплексним разговорима које Вашинготну води у најбољем интересу грађана Србије.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Na nekoliko desetina metara smo od Bele kuće i za nekoliko minuta počinje važan sastanak sa prištinskom delegacijom pod pokroviteljstvom predsednika @realdonaldtrump, to neće biti lak sastanak za nas. U svakom slučaju mi smo spremni! Daćemo sve od sebe da postignemo kompromis po važnim ekonomskim pitanjima. Želimo mir, želimo stabilnost, želimo napredak Beograda, Prištine i celog našeg regiona i pre svega moraćemo da brinemo o našem narodu na KiM. Video sam brojne arogantne i bahate izjave albanskih zvaničnika sa KiM koji govore o priznanju Kosova. Moja poruka svima u našoj prelepoj Srbiji je - predaja nikada nije bila opcija! Živela Srbija." Predsednik Vučić pred početak razgovora u Beloj kući.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Огласио се Гренел сат времена уочи почетка састанка

Пред данашњи састанак у Вашингтону, на коме ће учествовати српски председник Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти, стигла је порука од специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела.

Економски односи Београда и Приштине, наиме, биће у првом плану сусрета делегација двеју страна, али није искључено да ће разговори склизнути и на поље политике и да ће бити речи о косовском питању.

Специјални саветник председника САД Ричард Гренел је истакао да ће захтев бити да, уколико се очекује помоћ САД-а , односно, како је рекао "долари од САД-а, подразумевати напредак на економском плану.

- Ми не желимо да трошимо наш новац и да стојимо у месту - рекао је.

Једно од питања је успостављање директног лета између Београда и Приштине, што, поред договора о изградњи железничке пруге и ауто-пута назива историјским достигнућем.

Даље, биће настављени разговори на пољу даљег развоја економске сарадње, а биће постављена и нова питања о трговини, креирању нових радних места и који предуслови морају да се испуне у циљу успостављање дубље привредне сарадње.

Вучић уочи одласка у САД: Очекујем изненађење на састанку

Председник Србије, у ранијој изјави, навео је да очекује изнанађење на предстојећим преговорима Београда и Приштине, рекао да би то могло да подразумева међусобно признање, а да би у том случају он одбио састанак са председником САД Доналдом Трампом.

Он је на ТВ Пинк навео да би у том случају "био или први председник Србије коме је понуђен билатерални састанак са председником САД и да би био први председник Србије који је то одбио".

С друге стране, делегација Владе у Приштини уочи пута у Вашингтон више пута је истакла да се са представницима Београда састаје само ради узајамног признавања, а премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти је интервјуу за Кљан Косова поновио да је узајамно признавање једина формула за нормализацију односа.

Ко чини делегације које се данас састају?

Да ће економија бити у фокусу, говори и састав српске делагације у којој ће бити и министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, а предводи их председник Србије Александар Вучић.

Делегацију Приштине чине премијер Авдулах Хоти, двојица потпредседника владе, Дритон Сељманај и Аљбуљена Баљај-Халимај, министар правде Селим Селими, министарка спољних послова Мелиза Харадинај-Стубла, министар инфраструктуре, Арбан Абраши, шеф кабинета премијера Ардита Души и координатор за дијалог Скендер Хисени.

Пресретнути разговори Берлина и Варшаве о Наваљном, у току је завера против Русије, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА