Најновије

ОДЗВОНИЛО ТЕРОРИСТИМА! Суђење припадницима терористичке ОВК главна тема британских медија!

Британски "Гардијан" пише о почетку саслушања бивших припадника ОВК пред специјалним судом за злочине ОВК у Хагу и оцењује да би почетак дуго одлаганих судских поступака могао имати велики утицај на "Косово и његове напете односе са Србијом".

Шиптарска застава. (Фото: Јутјуб)

Током прошле недеље Специјални суд за злочине ОВК наредио је хапшење три бивша припадника Ослободилачке војске Косова.

Двоје од њих - шефови удржења ветерана ОВК, Хисни Гуцати и његов заменик Насим Харадинај су се већ појавили пред судијом, у посебно изграђеној судници опремљеној прозирним екранима као предострожност против коронавируса.

Насим Харадинај је пред судом у Хагу поручио да не признаје Специјализована већа Косова за суд.

- Не признајем овај суд и ваш рад. Прекршили сте сваки људски закон и право на изражавање. Све и ако ме осудите на казну од 500.000 евра, не можете променити ни моје ни мишљење мојих људи о овом суду - поручио је Харадинај.

Прво хапшење Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу догодило се пре пар дана када је ухапшен Салих Мустафа. Он се у понедељак појавио пред судом, али није се изјаснио о кривици.

За неке ратне злочине почињене током сукоба на Косову 1998-1999. судио је Међународни кривични суд за бившу Југославију, такође са седиштем у Хагу, али се трибунал више фокусирао на суђење Србима.

Накнадно су се појавили докази о умешаности неких лидера ОВК у злочине и додаје да је ЕУ именовала америчког тужиоца Клинта Вилијамсона да води прелиминарну истрагу 2011. године.

На основу Вилијамсонових налаза, специјализована већа за Косово основана су 2015. године. Рад већа је одложен политичким превирањима и широким застрашивањем сведока на Косову.

Почетак дуго одлаганих судских поступака могао би имати дубоке ефекте на Косово и његове напете односе са Србијом.

Председника тзв. Косова Хашима Тачија, специјални тужилац оптужио за ратне злочине и злочине против човечности и да се чека да исте буду потврђене.

Тачи је саслушан пред истражитељима у Хагу у јулу, када је негирао кривицу и поручио да је невин. Ипак, Гардијан подсећа, да је ово спречило Тачија да присуствује потписивању споразума са председником Србијем Александром Вучићем, а исти је 4. септембра потписао премијер Авдуллах Хоти.

И даље "постоје значајне тензије и ни Србија ни њене присталице, укључујући Русију и Кину, до сада нису признале независност Косова".

Москва послала оштру поруку Берлину! Иза свега стоји Вашингтон? Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА