Најновије

Тужилаштво жмури на лажне податке Кризног штаба о преминулим

Епидемиолог др Предраг Кон изнео је шокантна сазнања приликом гостовања на телевизији Нова С када је рекао да је број умрлих од коронавируса у Србији до 1. јуна три пута већи од оног који је званично саопштен. Овакви подаци изазивају панику у јавности због чега је нужно да се спроведе истрага о томе ко је крив за нетачно изнете податке, међутим, тужилаштво још увек није предузело ништа поводом овог случаја.

Др Предраг Кон (Фото: Влада Србије)

Др Кон је током гостовања истакао да је погрешни број преминулих особа последица непрецизности компјутерског програма, ипак, због оваквих тврдњи, односно лажних података у које су грађани имали увид протеклих месеци, морало би да реагује надлежно тужилаштво и испита да ли је ова статистика свесно или несвесно презентована грађанима Србије.

Адвокат Иван Нинић истиче да, пре свега, о овом случају требало би да се огласи Заштитник грађана.

“Овде би требало да реагују све институције. Пре свега, треба да реагује Заштитник грађана и да спроведе свеобухватни надзор над свим институцијама које су дужне да воде статистику и здравствене евиденције. То су, између осталих, институти за јавно здравље и оне установе које су третиране као ковид центри. Осим тога, требало би да реагује и здравствена инспекција, зато што је она надлежна да контролише ажурност и тачност вођења здравствених евиденција у здравственим установама”, каже адвокат.

Нинић истиче и да је закон предвидео строге прекршајне казне – новчане, за установе и руководиоце истих који кривотворене такве евиденције и који, како тврди, практично несавесно и неажурно воде податке.

“На крају, мора тужилаштво да реагује и истражи ко је, на који начин, свесно или несвесно, учествовао у фабриковању такве статистике. Ово је нарочито осетљива тема, у питању је здравље и живот грађана, и оваква тема изазива и шири панику. Тужилац мора да утврди да ли је свесно или несвесно неко саопштио грађанима погрешне податке, као и из којих разлога је то учињено”, додаје Нинић.

Пријава Тепићеве и Тодорића

Ипак, поставље се питање да ли ће тужилаштво истражити овај случај, уколико узмемо у обзир да још увек ништа није урађено по питању кривичне пријаве коју су Владимир Тодорић, шеф правног тима Странке слободе и правде (ССП), и потпредседицом те странке Мариника Тепић раније поднели против чланова Кризног штаба.

Кривичне пријаве су поднесене против Ане Брнабић, председнице Владе, министра здравља Златибора Лончара, начелника одељења за алергологију и пулмологију Универзитетске дечије болнице Бранимира Несторовића, заменице директора Инситута за јавно здравље Милан Јовановић Батут др. Дарије Кисић Тепавчић, санитетског потпуковника Војске Србије др. Предрага Кона, и Зорана Гојковића, покрајинског секретара за здравство АП Војводине, јер су, како су Тодорић и Тепићева навели, “чињењем и нечињењем угрозили здравље и животе људи починивши тиме тешко дело против опште сигурности”.

Ипак, помака у случају кривичне пријаве није било до недавно, када је Прво основно тужилаштво упутило захтев за прикупљање потребних обавештења, ни мање ни више него – Министарству здравља, на чијем је челу Лончар, иначе један од чланова Кризног штаба против кога је и поднета кривична пријава.

Јерменски војник стао испред команданта, а оно што је уследило расплакало је свет! Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА