Најновије

ЗАШТО ТУРСКОЈ ОДГОВАРА СУКОБ У НАГОРНО КАРАБАХУ: Анкара неће одступити ни педаљ у борби за спорно подручје!

Азербејџан би могао да реши тренутну ситуацију у спорном региону Нагорно Карабаха војном акцијом јер је Јерменија слаба у одбрани, рекла је Галиа Линденстраус, виши научни сарадник на Институту за студије националне безбедности у Тел Авиву.

Ердоган (Фото: Сајт председника Турске)

- У ширем смислу, Јерменија је у стратешки лошијој позицији, тако да постоје шансе за војна достигнућа која би могла окончати стагнирајући пат положај. Зато је могућ обрт у овом конфликту - рекла је Линденстраус за медије.

Између Азербејџана и Јерменије поново су избили сукоби због Нагорно Карабаха прошле недеље. Регија се налази у границама Азербејџана, али је под контролом етнички јерменске већине која тамо живи.

Турска, блиски политички савезник Азербејџана, користи сукобе како би демонстрирала своју војну моћ и испробала нова оружја која су релативно недавно уврштена у њихов војни арсенал.

- Турска у основи жели да повећа продају оружја и користи ову прилику да то учини - тврди Линденстраус која важи за водећег светског политиколога у области турсских спољнополитичких односа.

Јерменија и Азербејџан су у територијалном спору око Нагорно Карабаха од деведесетих када је Карабах, етнички јерменска енклава у саставу Азербејџана, прогласила независност након рата у којем је погинуло око 30.000 људи.

Статус региона не признаје ниједна земља, а међународна заједница га сматра делом Азербејџана.

Јерменски војник стао испред команданта, а оно што је уследило расплакало је свет! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА