Најновије

АМЕРИЧКА ПОНУДА КОЈА ЋЕ ОД ХРВАТСКЕ НАПРАВИТИ СИЛУ У ВАЗДУХУ: Ескадрила Ф-16 за 140 милиона долара

У утакмицу за набавку вишенаменског борбеног авиона у Хрватској укључила се понуда из САД са половним летелицама Ф-16, јавља портал Обрис.

Ф-16 (Фото: ang.af.mil)

Према екслузивним наводима тог портала понуђена цена за летелице по комаду је 11,5 до 14 милиона долара за Ф-16А и 12,5 до 15 милиона долара за Ф-16Б. То значи да би ескадрила од 12 половних Ф-16 Хрватску коштала између 140 и 170 милиона долара.

Према недавној изјави хрватског министра одбране Мариа Баножића Хрватска има три могућности за набавку борбених авиона. Прва је набавка нових летелица од САД или Шведске. Друга је набавка половних европских ловаца - италијанског Јурофајтера или француских Рафала. Трећа опција су половни Ф-16 од Норвешке, Израела и Грчке. 

Сада се појавио понуђач Ф-16 из САД. Према наводима Обриса реч је понуди компаније ПроАеронаутицс коју воде амерички војни ветерани. Фирма се бави ваздухопловним и логистичким услугама и подршци клијентима из јавног и комерцијалног сектора.

У понуди ПроАеронаутикс нуди се 12 половних Ф-16, од чега десет једноседа Блок 20 и два двоседа Блок 15. Реч је о летелицама које могу да се модернизују на верзију Блок 50. 

Ова компанија нуди годину дана од прве испоруке још 16 борбених авиона Ф-16 који могу да се унапреде на верзију Блок 50. Потенцијално су доступна и још четири Ф-16Б наводи Обрис.

ПроАеронаутикс нуди Хрватској разговоре о набавци додатне опреме као што су подвесни нишански контејнери, системи за електронско ратовање, извиђачки контејнери и слично.

У понуђену цену нису урачунати трошкови модернизације на ниво Блок 50, што захтева додатне преговоре. 

Према наводима Обриса, понуда Хрватској из САД повољнија је од пакета који је понудила Грчка која вреди 180 милиона долара. 

Иако је за дугорочно обезбеђивање хрватског ваздушног простора оптимално решење куповина нових летелица директно од произвођача, реч је скупљем приступу. 

Због тога би за Хрватску у случају избора половних летелица из САД најприродније било да се оне купе из земље порекла, макар било реч и понуди приватне компаније која се спроводи под окриљем владе САД. 

Тиме би се у старту отклонио проблем усклађивања опреме са партнерима из САД, уклонили би се додатни трошкови превоза летелица у САД за сертификацију и модернизацију а олакшала би се и обука персонала и увођење опреме у оперативну употребу са ослонцем на партнере.

Зашто су амерички бомбардери кренули на Крим, сазнајте ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА