Најновије

ЕГЕЈ ЋЕ ПОСТАТИ ГРЧКО ЈЕЗЕРО: Ако Атина набави све ове авионе, Турци неће смети да се појаве на небу! (ВИДЕО)

Грчка и Турска су тренутно у све напетијим и опаснијим сукобима у Егејском мору и источном Средоземљу због права на бушење продосног гаса и оцртавања њихових поморских граница.

Dassault Rafale (Фото: Јутјуб)

Усред ових тензија, Атина преговара са савезником Француском око будућих споразума о наоружању који би могли да укључују набавку застрашујућих француских авиона 4,5-генерације Dasal Rafale.  Поседовање таквих млазњака у Грчкој могло би представљати значајан изазов турским млазњацима изнад Егејског и Медитерана.

„Разговарамо са Француском, а не само са Француском, како бисмо повећали одбрамбени потенцијал наше земље“, рекао је грчки званичник Ројтерсу почетком септембра, додајући да ти разговори укључују „куповину авиона“.

Грчки медији су раније тврдили да су обе земље већ постигле договор о продаји 18 авиона Rafal, мада то није потврђено и за сада делује прилично сумњиво.

HAL већ управља малом флотом француских произвођача Mirage 2000-5s.

Вреди напоменути да ово није прва инстанца ове године у којој је Грчка показала интерес за суштинску надоградњу својих ваздухопловних снага модернијим авионима.

Грчки министар одбране Никос Панагиотопулос рекао је у јануару, након посете премијера земље Кириакоса Мицотакиса Вашингтону, да Грчка планира да набави од Сједињених Држава најмање 24 невидљива борбена авиона пете генерације F-35 Lightning II за 3 милијарде долара.

Панагиотопулос очекује да ће дуготрајни поступак аквизиције почети након 2024. године.

Министар одбране отишао је толико далеко да је рекао да ће јој набавка F-35 Грчке помоћи да постигне „ваздушну супериорност над Турском“ у не тако далекој будућности.

Турски новинар Халук Оздалга тврди да HAL F-35 могу Грчкој омогућити да Егеј претвори у „грчко језеро“.

Поред тога, рекао је Оздалга, грчки F-35 значили би да се „равнотеже могу преокренути наопако у источном Медитерану и на Блиском истоку, укључујући Кипар“.

Атина је такође у процесу надоградње постојећег инвентара свог ваздухопловства.

Грчка има нешто више од 150 F-16, док Турска има 245. У децембру је Панагиотопулос рекао да ће 84 HAL F-16 бити ажурирано на најновији Випер стандард до 2027. године, као део уговора вредног 1,5 милијарди долара са произвођачем Локид Мартин.

Завршетком те надоградње несумњиво би се том великом делу грчке флоте F-16 пружила квалитативна предност у односу на њихов квантитативно супериорнији турске авионе, који управља блоковима 30, 40 и 50 варијанти тог култног борбеног авиона.

Према Локид Мартину, по завршетку овог програма надоградње, „HAF F-16V" биЋе најнапреднији F-16 у Европи“.

Грчка је такође потписала уговоре са француским ваздухопловним компанијама за надоградњу своје мање флоте Mirage 2000-5 током истог периода. Вредност уговора процењује се на 260 милиона евра (приближно 300 милиона долара).

Све ово долази док се Турска суочава са проблемима са набавком нових авиона и надоградњом постојеће флоте.

Сједињене Државе су суспендовале Турску из програма F-35 Joint Strike Fighter због набаве напредних руских ракетних система ПВО С-400 2019. Турска вероватно неће добити млаз ако потпуно не уклони С-400 са своје територије, што вероватно није.

Даље, Турска вероватно неће моћи да доврши свој пети нараштај TAI TF-Ks стелт ловца до 2030-их, нити да у истом периоду набави ловце пете генерације из других земаља, попут Русије.

Турска ће можда чак и открити да ће имати потешкоћа у набављању ловаца 4,5 генерације који ће служити као зауставни ловци док коначно не буде могла да постави авионе пете генерације.

А поврх свега овога, Анкара ће можда открити да ће имати потешкоћа с надоградњом постојеће флоте борбених авиона.

Недавно је откривено да је Конгрес тајно блокирао наоружање Турске од 2018. године, наводно укључујући и уговор за Локед Мартин да структурно надогради 35 старијих турских ловаца Blok 30 F-16 како би им продужио животни век.

Током овог истог периода, Турска је почела да складишти резервне делове за своје F-16 из страха да би могла да се суочи са широким америчким санкцијама за куповину С-400.

Сходно томе, можемо видети да се одвија ситуација у којој је Турској све теже да одржава велику флоту ловаца четврте генерације, док Грчка, насупрот томе, успешно надограђује и побољшава своју флоту и постиже софистицираније борце.

У том сценарију, турске ваздухопловне снаге знатно би заостајале за оним свог грчког суседа и Анкари би могло бити све теже да оспори своје разне спорове са Атином.

Кинези нуде савез Путин. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир/ Forbes

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА