Најновије

МИЛО ЈЕ СПРЕМАН ДА БУДЕ НОВИ ОПОЗИЦИОНИ ЛИДЕР: Признао резултат и честитао победницима

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да је Демократска партија социјалиста јако дуго била стожер државне политике и да је спремна да буде најјача опозициона партија. Верује да ће се и званични резултати задржати на томе да је 41 мандат добила трочлана коалиција која је до сада била опозиција.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Мило Ђукановић је у интервјуу за аустријски ОРФ рекао да је ДПС прихватио незваничне резултате избора у Црној Гори и честитао конкурентима.

"Урадили смо то већ у самој ноћи изборног дана. Дакле, сада нам преостаје да се процес у цјелини заврши, да чујемо и званичне резултате од стране Државне изборне комисије", каже Ђукановић.

Истиче да нема очекивања да ту може доћи до неке озбиљније промене.

"Вјерујемо да ће прелиминирани резултати бити и званични и да ће се бројчаник, дакле, који обрачунава мандате, задржати на томе да је 41 мандат добила трочлана коалиција која је до сада била опозиција, а да ће Демократска партија социјалиста са својим коалиционим партнерима имати мандат мање, имати 40 мандата", наводи Ђукановић.

Што се тиче формирања владе, како је додао, остаје да се види да ли трочлана коалиција заиста може да оствари такав ниво програмске и политичке блискости да формира владу и да преузме одговорност за вршење извршне власти.

Демократска партија социјалиста је, како је истакао, јако дуго била стожер државне политике и данас је најјача партија у Црној Гори.

"Ми смо наравно спремни увијек да и даље носимо одговорност за државну политику Црне Горе, али смо већ јасно казали, спремни смо прихватајући овакав изборни исход да будемо одговорна најјача опозициона партија", рекао је лидер ДПС-а.

Кохабитација није никакво сензационално изненађење

Упитан како ће у Црној Гори функционисати кохабитација, црногорски председник је рекао да ће то сигурно бити у складу са Уставом.

"Суочићемо се с једним новим изазовом, гдје ће владу творити једна политичка структура, на позицији предсједника ћу бити ја као представник једне друге политичке структуре. У парламенту ћемо имати 41 посланика на једној страни, 40 посланика на другој страни", навео је Ђукановић

Оценио је да то није никакво сензационално изненађење и да Црна Гора функционише као подељено друштво већ дуго времена.

ДПС позива УРА и СДП у "државнотворни савез"

Лидери партија владајуће коалиције формирају, како сматрају, државнотворни савез, у који ће бити позвани Социјалдемократска партија и Грађански покрет УРА, као и појединци, а његов крајњи исход требало би да буде успостављање нове власти у којој неће бити места за партије за које тврде да негирају државну независност Црне Горе, сазнају Вијести.

То је усаглашено на синоћњем састанку у Скупштини, који је иницирао лидер ДПС-а Мило Ђукановић.

Ђукановић је наводно обезбедио сагласност садашњих коалиционих партнера да након верификације посланичких мандата неће улазити у савез са коалицијама "које негирају државност Црне Горе", алудирајући пре свега на чланице Коалиције "За будућност" и "Мир је наша нација".

Из ГП УРА више пута су поновили да ће поштовати изборну вољу грађана и да неће у савез са ДПС-ом, подсећа подгорички лист.

Погледајте шта је Дритан Абазовић одговорио на Ђукановићев позив ОВДЕ.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА