Најновије

СПОРНА ТАЧКА 10: Вучић одбио признање које му није тражио

Шта се тачно догодило на првој рунди састанка између председника Србије Александра Вучића и тзв. косовског премијера Авдулаха Хотија, односно делегација Београда и Приштине у Белој кући, немогуће је рећи са сигурношћу. Копља су се, међутим, у медијима и у изјавама српског тима ломила око мистериозне "тачке 10 споразума".

Вучић (Фото: Јутјуб)

Пишу: Наташа Латковић и Михаило Јовићевић

Обе стране обавезују се на међусобно признање и заштиту етничких мањина – пише у тачки 10 документа који је представљен председнику Србије Александру Вучићу, речено је Танугу у делегацији Београда у Вашингтону.

Пун цитат, како га је објавила новинарка Ксенија Павловић Мекатир на свом Твитер налогу, гласи овако:

“Обе стране обавезују се на међусобно признање и заштиту етничких мањина и реституцију имовине, решавање статуса лица без држављанства и пристају на отварање канцеларија задужених за заштиту и годишње извештавање о правима мањина”.

Исто то рекао је министар финансија Синиша Мали, који је изјаву да новинарима испред Беле куће, док је састанка још био у току. Том приликом је додао да се на председника Вучића врши огроман притисак да прихвати тај споразум са спорном тачком.

Ипак, специјални саветник за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел је на Твитеру у свом маниру одговорио поменутој новинарки, негирајући да је питање међусобног признања било на столу.

Исто за Нову незванично потврђују извори укључени непосредно у организацију овог састанка на високом нивоу, који су упутили на Гренелов твит као “потврду” овог става америчке стране у разговорима.

Ипак, председник Вучић је и сам новинарима рекао да је документ са овом тачком био на столу, да је у међувремену “спорна” тачка одбачена, те да се преговори о финалном економском споразуму и даље настављају. Он је такође рекао да Гренел “није мислио баш тако” када је демантовао да је било разговора о међусобном признању.

Ко говори истину у овом тренутку немогуће је рећи, јер и сам председник (али и премијер Хоти) каже да није могуће износити детаље докумената док су они још у фази договора. Чини се, ипак, да је овде у питању игра интерпретирања формулације, која би могла али не и морала да значи међусобно признање (mutual recognition), како се директно наводи у цитату.

Да ли се мисли на међусобно признање статуса мањина Србима и Албанцима (што би био ужи контекст формулације) или држава (онај на који указује српска делегација), немогуће је рећи.

Мило ошамарио Бошковића, укључио се Николић, а онда је улетелео обезбеђење. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА