Најновије

СУКОБ У ПРИШТИНСКОЈ ДЕЛЕГАЦИЈИ: Харадинај "притиска" Хотија да одбије споразум, Американци прете

Само пар сати пред планирано потписивање споразума између Београда и Приштине у Вашингтону, у косовској делегацији дошло је до неслагања, тврди приштински лист „Газета експрес“.

Бела кућа (Илустрација: Правда/Pixabay)

Лист наводи да је Рамуш Харадинај Авдулаху Хотију рекао да треба да одбије споразум.

Харадинај, који је члан владајуће коалиције у Приштини, врши притисак на Хотија да не потпише планирани споразум.

Американци, због насталих тензија, прете да ће свако ко се успротиви споразуму имати САД против себе.

Аналитичари: Делегација Приштине бројна, а нестручна

Приштинска влада и премијер Авдулах Хоти оштро су критиковани у Приштини због бројности делегације која је отпутовала у Вашингтон на дијалог с Београдом, а у којој готово да нема ниједног економисте, а теме су, пише приштински портал Љајми, економске.

Приштинска делегација броји више од десет чланова, што је за аналитичара Фатона Абдулахуа неприхватљиво.

Уверен је да то није због тога да би била делегација у САД била спремнија, већ да би лакше могла да амортизује неуспех актуелне коалиционе власти.

"Ова делегација нема ниједног економског стручњака, а у Белој кући се прича о економским темама”, рекао је Абдулаху.

Тахири: Споразум мора да има јасан политички оквир

Бивша министарка за дијалог Београда и Приштине, Едита Тахири, сматра да сваки економски споразум који може да се постигне између, како наводи, “две независне и суверене државе” у Вашингтону мора да има јасан политички оквир.

Сваки споразум, па и економски, каже, има политичку тежину, тако да, “косовска делегација мора да делује у потпуности у складу са Уставом Републике Косово”.

Она је у интервјуу за приштинску КосоваПрес, рекла да у тим разговорима не могу бити само економске теме све док постоји политички проблем “између Косова и Србије, а то је међусобно непризнавање”.

Она каже да, “ако Србија тежи економском споразуму, онда мора да прихвати косовску реалност”.

Сматра да је овај састанак у Вашингтону веома важан, али И да би, како каже, “америчко ангажовање у овом процесу требало би да натера Србију да прихвати Косово као реалност”.

Сила: АБК неће дозволити да Косовом управља неко други

Алијанса за будућност Косова (АБК) Рамуша Харадинаја не слаже се свим тачкама споразума који су делегације Београда И Приштине договориле у Вашингтону.

Посланик АБК Газменд Сила, не наводећи детаље, кратко је данас рекао да та странка “неће дозволити да било којим делом територије Косова управља неко други“.

"Ни на кога не вршимо притисак. Залажемо се за одбрану уставности Косова”, рекао је Сила.

Премијер тзв. Косова Авдулах Хоти рекао је раније да је вашингтонски споразум корак напред у постизању коначног споразума.

Коха подсећа да је Харадинајева АБК недавно показала знаке неповерења према премијеру Авдулаху Хотију по питању дијалога.

Сам Харадинај је, наводи се, неколико пута поновио да би у дијалогу требало да буду представници његове странке.

Зери: Ко се противи имаће санкције САД

Након информације објављене у делу приштинских медија да у албанској делегацији постоје поделе због неслагања с неким тачкама договореног споразума Београда и Приштине, приштински Зери пише да су Американци упозорили да ће свако ко се успротиви бити изложен санкцијама САД.

Наводи се да је премијер тзв. Косова Авдулах Хоти спреман да потпише споразум, који је договорен у разговорима са Београдом Белој кући.

Подсећа се да су јучерашњем договору о тачкама споразума присуствовали и министар правде Сељим Сељими и шефица косовске дипломатије Мелиза Харадинај, обоје из Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја.

Како је црногорско питање изазвало нове тензије у Председништву БиХ, саазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА