Најновије

АМЕРИЧКИ ВЕЛИКИ ПАС НА КОЛЕНИМА ПРЕД РУСКИМ МОНСТРУМОМ! Ово помера границе ратовања! (ВИДЕО)

Руски Фонд за перспективна истраживања саопштио је да је успешно завршио прву фазу програма државног тестирања роботизоване платформе Маркер.

Руско оружје (Фото: Јутјуб)

У августу ове године почела је друга фаза, а Министарство одбране следеће године треба да добије готовог робота.

Ова вест би остала непримећена да шеф Фонда за перспективна истраживања није дао једну принципијелно важну, али неопрезну изјаву.

Сједињене државе су прве које су покушале да реализују идеју и произведу компактну роботизовану помоћну платформу за ватрену подршку пешадијским јединицама. Са правом се сматра да је најпознатија међу њима био "Биг дог" (Велики пас), четвороноги робот који је произвела компанија "Бостон динамикс". Истраживања су показала да су ходајући прикључци по проходности три пута супериорнији од уобичајних гусеничара или точкаша.

Испоставило се да су ходајуће роботизоване машине по комплексности конструкције и техници управљана далеко сложеније од класичних решења.

Међутим, утврђено је да је код њих систем управљања био уско грло. Управљање роботом помоћу даљинског управљача захтева ангажовање једног борца што значајно смањује ефикасност управљања.

Инжењери "Бостон динамкса" три године су покушавали да "науче" своје роботе да разумеју људски глас и његову команду. Систем је у лабораторијским условима мање-више добро функционисао. Међутим, теренска испитивања која су 2017. године вршена на полигонима америчке морнаричке пешадије била су у потпуности неуспешна.

Инструменти једноставно нису могли, због разних шумова и сметњи, да препознају командиров глас и разумеју његову команду. Од тада су Сједињене државе стално усавршавале делове робота који су потом избацили на тржиште за цивилне потребе. Међутим, Американци нису могли да их "науче" да препознају гласовне команде.

Слушај моју команду!

Са друге стране, и руски фонд за перспективне инвестиције је радио на свом моделу робота који би био укључен у састав руске армије. Прави шок је било обавештење из фонда да робот "слуша све команде".

Зато су речи шефа Фонда за перспективне инвестиције још интересантније. Он је, наиме, рекао да је друга фаза тестирања представљала проверу могућности ефикасног командовања платформом "Маркер" помоћу обичних гласовних команди исто као што се командује осталим борцима у јединици.

За сада се у отвореним изворима о овоме не могу пронаћи детаљније информације, али све што је до сада речено упућује на закључак да, ако је ствар дошла до финалних државних испитивања пред коначну испоруку армијским јединицама, то значи да је прелазно, а тиме и теренско испитивање система командовања гласом било веома успешно. Према томе, руски инжењери успели су да ураде оно што Американци нису.

Док "Бостон динамикс" покушава да направи свог "ходајућег монструма", руски Фонд за перспективно истраживања концентрише се на суштинске ствари.

Руски стручњаци су за основу узели ефикасну концепцију лаке блиндиране гусеничне машине и претворили је у правог робота. Раније се сматрало да "Маркер" добија циљеве искључиво преко специјализоване нишанске справе која је монтирана на аутомату. Сада се међутим зна да робот добија команду исто као и живи војник.

Такође треба истаћи да "Маркер" може да дејствује потпуно самостално. Када државна тестирања буду завршена, биће потребно да се утврди у ком ће формату војска добијати роботе. 

У овом тренутку разматрају се две варијанте: Да по један "Маркер" буде у саставу моторизованих стрељачких водова, или да се формирају роботизовани стрељачки водови, по осам робота у свакој чети.

Свака варијанта има своје предности. По свему судећи, руска армија ће тек следеће године донети коначну одлуку након што буду завршена теренска испитивања гласовног интерфејса. 

Србија је признала лажну државу, више о томе ОВДЕ!

Извор: Информер
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА