Најновије

ТУГА ОГРОМНА, СРБИЈА ИЗГУБИЛА ДЕЧАНЕ И ГРАЧАНИЦУ! А заузврат добила пластичне кључеве! "Вучић неће преживети Косово"

Политички, па и етички посматрано, Александар Вучић је у име Србије потпуно попустио пред Вашингтоном и ружно изневерио савезнике којима се клео на верност и братство. Он је своју земљу довео у немогућ положај и тиме што је, како се то каже, "сва јаја ставио у једну корпу" рачунајући да ће Трамп да победи на предстојећим америчким изборима - рекао је проф. др Владета Јанковић, дугогодишњи амбасадор.

Владета Јанковић (Фото: Јутјуб)

Јанковић је оценио да ће захваљујући јуче потписаном споразуму у Вашингтону, Косово за годину дана постати члан Уједињених нација.

Шта је председник Србије Александар Вучић јуче потписао у Вашингтону?

- Александар Вучић је под великим притиском потписао један веома штетан документ за нашу државу. Свакоме је јасно да је права сврха тог документа предизборна кампања коју води председник САД Доналд Трамп и да ће чин потписивања послужити само његовој промоцији, при чему је све то изведено, онако у америчком стилу, на њихову корист, а на штету обеју уговорних страна, посебно оне српске. Залуд је говорити да састанак тобоже није био трилатералан: то може важити за сам документ, али не значи ништа у светлости чињенице да су за истим столом седели представник Србије, представник Косова и као посредник председник САД. Симболички значај тог чина је сам по себи јасан.

Како оцењујете садржину документа?

- Пада у очи да има неколико тачака које за односе Београда и Приштине не значе ништа, а искључиво служе америчким интересима. Кад то кажем мислим пре свега на чињеницу да се ту одједном, незнано откуда, уплиће Израел. Израел – јер је тако одлучио Вашингтон - признаје Косово, а Србија пристаје да пресели амбасаду у Јерусалим што јесте понижавајући уступак, али и катастрофална грешка са међународно-политичког становишта. Поента је јасна: под притиском моћног јеврејског лобија, САД теже да Јерусалим наметну као престоницу Израела, а на тако груб и опасан потез практично ниједна земља до сада није пристала. Сеоба амбасаде из Тел Авива у Јерусалим неизбежно антагонизује добар део арапског света. У нашем случају, последица ће бити да многе арапске земље које нису пристајале да признају Косово сада то, због овог олако повученог Вучићевог потеза, мирне савести учине.

Тим споразумом се и забрањује употреба 5Г опреме коју испоручују "непоуздани добављачи". Захтева се да се та опрема, тамо где је већ постављена, одмах уклони.

- То је друга тачка која нема везе ни са политичким ни са економским односима између Београда и Приштине. Јасно је да је циљ да се Кинези истисну из једног изразито лукративног бизниса. Осим тога, обећани инфраструктурни пројекти, на које треба да оду обећане милијарде, заправо су пре свега подстицај америчкој привреди. Учешћем у изградњи аутопута и пруге они оживљавају фирме и инвеститоре који су озбиљно погођени пандемијом коронавируса.

Како оцењујете решење за Газиводе?

- Не треба заборавити ни врло карактеристично решење за проблем Газивода: комплекс неће контролисати ни Срби ни Албанци него Американци, што уз остале одредбе о преусмеравању енергетске политике, преведено на директан језик, значи да ћемо сви бити зависни од америчке технологије, а да руским енергентима, а пре свега "Турском току", треба рећи збогом. Све у свему ту нема ничега доброг по нас, а то потврђује и тачка у којој се каже да се на годину дана ставља мораторијум на активности Србије у прилог повлачењу признања независности Косова, с тим што Косово годину дана неће тражити пријем у међународне организације.

Шта то подразумева?

- Сасвим просто речено, то значи да ће се догодити тачно оно што ми никада и нипошто нисмо смели да дозволимо, а то је да ће Косово за годину дана постати члан Уједињених нација. Не заборавимо да предстоје признања независности до сада уздржаних или нама наклоњених земаља, што значи потребан број гласова у Генералној скупштини. Сви они - а бојати се и Русија и Кина - у овом документу ће видети оно што он јесте, а то је, да се не лажемо, капитулација Србије пред америчким притиском.

Како ће реаговати Русија и Кина?

- Јасна је ствар да од Турског тока неће бити ништа и да ћемо бити упућени на америчке изворе енергије. Политички, па и етички посматрано, Вучић је у име Србије потпуно попустио пред Вашингтоном и ружно изневерио савезнике којима се клео на верност и братство. Он је своју земљу довео у немогућ положај и тиме што је, како се то каже, "сва јаја ставио у једну корпу" рачунајући да ће Трамп да победи на предстојећим америчким изборима. А шта ако Трамп у новембру изборе изгуби, а наступи за Приштину потпуно опредељена демократска администрација? Онда ћемо пропасти између две столице, а то је оно што у међународној политици једној држави никад не сме да се догоди. Мало грубље сажимам слику када кажем да је јуче у Вашингтону Александар Вучић добио пластични отисак кључева Беле куће и хемијску оловку, а Србија изгубила Дечане и Грачаницу.

Да ли ће на било који начин и како овај споразум утицати на побољшање економских и политичких односа између Београда и Приштине?

- На основу досадашњих искустава не могу се очекивати неки значајнији обрти. Још од фамозних Бриселских споразума је јасно да оно што стоји на папиру нема много везе с оним што се у животу и на терену догађа. Сада ће бити занимљиво како ће на документ из Вашингтона да реагује Европска унија. То је тешко предвидети, али судећи по оном што се десило у Вашингтону, по нас добро бити неће. Стално треба имати на уму да све што ради, Вучић ради на своју руку, мимо устава, без икаквог институционалног покрића и било чије сагласности.

Има ли он одговорност према некоме?

- Вучићева одговорност је лична и неизмерна. Он при томе делује као да је потпуно изгубио компас – сетимо се "испраћаја" на Топчидерској звезди или бесмислене декларације подршке коју му је бесмислена техничка влада упутила пред одлазак у Америку . Његовом обмањивању, одлагању и изврдавању који трају годинама, дошао је крај, а – што би народ рекао - "ђаво је дошао по своје".

Како се Вучић хвали признањем лажне државе, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Директно

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА