Најновије

ПРОЦУРЕЛЕ ПРЕСРЕТНУТЕ ПОРУКЕ БРИСЕЛА: Неко ће бити у проблему!

У јавност су процурeле пресретнуте поруке које откривају да Брисел има све мање поверења у премијера Велике Британије Бориса Џонсона када је реч о преговорима о Брегзиту који се поново покрећу у Лондону.

Европска унија (Фото: pixabay)

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је упозорила да Велика Британија мора поштовати међународно право.

Гардијан пише да је Урсула фон дер Лајен хитно интервенисала у понедељак, док је Даунинг стрит настојао да санира штету због откривања података, сугеришући да се повлаче из споразума о Брегзиту који је постигнут прошле године.

„Верујем да ће британска влада повући споразум и прихватити обавезу коју има према међународном праву, што је предуслов за свако будуће парнерство. Протокол о Ирској/Северној Ирској кључан је за заштиту мира и сигурности на острву и интегритета јединственог тржишта", поручила је Урсула фон дер Лајен на Твитеру.

​До несугласица у вези с плановима који би могли поткопати правну снагу протокола о Северној Ирској дошло је након што су у јавност процуриле дипломатске поруке које указују на све већу сумњу Брисела у британске мотиве и стратегије.

У тим порукама се открива и најгора могућа позадина најновијег круга преговора који у уторак почиње у Лондону. Главни преговарач Велике Британије Дејвид Фрост је поновио у понедељак да две стране „морају показати напредак ове седмице уколико се на време жели постићи договор“.

Иако је Фрост позвао ЕУ да буде реалнија када је реч о статусу Велике Британије као независне државе, уочи преговора су доминирали неки делови из предлога о владином закону о унутрашњем тржишту, који ће бити објављени у среду.

Бивши конзервативни канцелар Филип Хамонд и бивши министар правде Дејвид Гок су против нацрта закона за који критичари тврде да ће негирати кључне делове споразума о Брегзиту.

Гок је казао да ће влада озбиљно ризиковати ако једнострано промени протокол путем нацрта закона.

„Сваки покушај одступања од обавеза преузетих у протоколу Северне Ирске, смањиће поверење ЕУ и целог света. То би онда могло резултирати не само недостатком договора, већ и неспоразумом", казао је Гок.

И други званичници су, такође, упозорили да је договор о Брегзиту пресудан за заштиту економског опоравка Велике Британије од пандемије коронавируса, али и за избегавање виших цена у британским продавницама јер је то додатни притисак на домаћинства.

Шта је изјавио Лукашенко прочитајте ОВДЕ!

Извор: sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА