Најновије

ЗНА СЕ ТАЧАН ДАТУМ КАДА МИЛО ОДЛАЗИ СА ВЛАСТИ: Ово је потврђено и у Европској унији

Нова Влада Црне Горе биће формирана најкасније до краја септембра и првих дана октобра, најавио је јуче Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта и Коалиције за будућност Црне Горе. Очекује се да Државна изборна комисија саопшти коначне резултате до недеље увече или понедељка ујутру, од када почиње да тече рок од 15 дана за конституисање парламента.

Ђукановић (Фото: Јутјуб)

После новог сазива, три листе – “За будућност Црне Горе” Здравка Кривокапића, “Мир је наша нација” Алексе Бечића и “Црно на бијело” Дритана Абазовића послаће писмо председнику Милу Ђукановићу да имају већину за састав Владе.

Од коначних резултата, Црну Гору дели још само поновљено гласање у Петњици, где је уписано 427 бирача и резултати не могу променити исход избора.

– Обавестићемо га да имамо 41 и више посланика и да тражимо мандат за састав нове владе. Не очекујем никакве тензичне ситуације пошто је Ђукановић и сам признао пораз. Њему је јасно да је непромишљеним потезима, посебно са Законом о слободи вероисповести изгубио изборе. Желимо да са странкама мањинских народа направимо једну стабилну владу и морамо да развијамо односе са најближим и најбратскијим државама, посебно са Србијом, Руском Федерацијом, Републиком Српском, БиХ – рекао је Кнежевић и додао да његова коалиција жели стабилну владу, као и да Црна Гора више никад не буде антисрпска држава и да се јасно определи према чланству у ЕУ.

Званични Брисел послао је јуче поруку новој власти да од ње очекује смиреност, уздржаност, инклузивни политички дијалог и поштовање принципа ЕУ. Портпарол ЕУ Ана Писонеро Хернандез оцењује да су “великим одзивом на изборима, грађани Црне Горе показали спремност да сами одлучују о својој будућности и да је конституисање новог парламента и владе искључива одговорност оних који ће то да креирају”.

Из дела победничке коалиције “За будућност Црне Горе” одбацили су спекулације да ће Србија имати утицај на будућу црногорску владу, као и да ће приоритет бити неколико шкакљивих тема. Међу првим потезима биће решавање спорних питања око Закона о слободи вероисповести. Носилац листе Здравко Кривокапић данима упорно шаље поруку да је пред Владом изазов како да обезбеди опстанак државе и народа после туристичког колапса.

Странка правде и помирења у Црној Гори (део коалиције “Црно на бијело”) послала је допис реису Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу и председнику СДА Бакиру Изетбеговићу, где су навели да их “плаши бошњачко и босанско бланко поверење” председнику Ђукановићу и Демократској партији социјалиста:

– Ђукановић је европска и регионална политичка прошлост и ту чињеницу ништа не може променити. Зато вас као браћа молимо да је уважите и да, кроз сарадњу са нама или другим бошњачком политичком странком која је такође најавила учешће у коалиционој влади са нама и другим партијама, уважите и изборну чињеницу да грађани Црне Горе већински желе промене, бржи европски пут, већи стандард, боље међунационалне односе и сарадњу са суседима, укључујући и Босну.

Стефан Верноле, италијански писац и аутор књиге “Одбрана православља у Црној Гори”, навео је да Ђукановић остаје опасан све док успева да контролише већи део полиције:

– Важно је остати хладан и кретати се постепено, пре свега формирањем нове владе, искључивањем ДПС и уверавањем мањина да не постоји опасност од “велике Србије”, затим укидањем Закона о слободи вероисповести.

Иначе, странке опозиције су на парламентарни изборима 30. августа победиле у 16 општина.

Хаг ОВК терористима продао 4.000 досијеа Срба! Креће лов на сведоке. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА