Најновије

РУСИЈА СТАВЉА ТАЧКУ НА ИЗРАЕЛСКЕ НАПАДЕ У СИРИЈИ! Путин послао моћне ПВО системе и показао да ће у овој години њихово присуство бити још већ

Руски медији пренели су да је Русија допремила војну технику како би обезбеђивала једну сиријску базу.

Каста-2Е2 (Фото: Јутјуб)

Новинари руске новинске агенције "Авиапро" тврде да су Руси само неколико дана уочи Нове године на  сиријски аеродром допремили радарски систем Каста-2Е2. Војни стручњаци кажу да руске снаге користе такав радарски систем за пресретање малих летелица, дронова и авиона који се крећу у радарском домету.

Према изворима руске новинске агенције, непознато је да ли сиријска или иранска војска располаже оваквим радарским системом. Због тога сугеришу да је реч о радару који је тренутно у служби руске војске. Такве акције су пракса и нису новост за руску спољну политику у Сирији. Последњих година били смо сведоци помоћи сирији и ирану директном интервенцијом руске војске у људству и опреми.

Аеродром на којем су сада Руси је више пута био циљ израелских напада у последњих 12 месеци. Неколико пута је и погођен ракетама великог домета и дроновима. Очигледно је у новој години сиријска влада одлучила да појача одбрану уз помоћ Русије како би спречила даље нападе.

Војни аналитичари рекли су руској новинској агенцији да је таква акција јасан сигнал да Русија планира да повећа своје војно присуство у региону. Према њиховим речима, Москва ће покушати да контролише ваздушни саобраћај око аеродрома и пограничне територије сиријске републике.

Подсећамо, у званичном саопштењу Министарства спољних послова Русије и Министарства одбране Русије 12. децембра 2020. године, Москва је послала своје трупе на Голанску висораван. Руске трупе ће патролирати са сиријским војницима директно на линији Браво, која тренутно раздваја сиријске и израелске трупе у региону.

Један од команданата руских бригада рекао је за ТАСС да се тренутно одржавају заједничке вежбе између руске и сиријске војске. Примарна сврха је обука за евакуацију, тактичко појачање и одбијење непријатељског напада.

- Наша мисија је надгледање прекида ватре, показивање руског војног присуства и заштита руске војске - рекао је он.

Након доста времена сиријска војска успела је да уништи неколико терористичких оружаних група лојалних Турској. Руска војна полиција преузела је контролу над регијом. Русија тренутно има пет осматрачких и извиђачких војних база у том подручју, које надгледају мировњаци УН-а.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА