Најновије

ЗЕМЉОТРЕС ЈЕ ЗАУВЕК ПРОМЕНИО ГЕОГРАФИЈУ: Ево шта се десило Петрињи!

Према сателитским снимцима, тло у Петрињи се због разорног земљотреса који је у уторак погодио то подручје, спустило више од 10 центиметара.

Разрушена Петриња (фото: Јутјуб принтскрин)

Снимке је на Фејсбуку објавио Ален Берта, инжењер шумарства и консултант у међународној компанији ЦГИ задужен за посматрање планета, преноси портал index.hr.

- Упоређујући снимке радарског сателита Сентинел 1 од 18.12. и 30.12. видимо да се тло западно од Петриње приближило сателиту за 44 цм на најизраженијем делу, док се тло саме Петриње спустило (удаљило од сателита) за од 10 до 30 цм - написао је Берта.

Он је навео да се у појасу опасаном линијом Поповача, Суња, Костајница, Двор уочава такође помак од неколико центиметара, што је било погубно за многе куће оштећене ратом и временом.

Берта је указао да је толико померање тла већег опсега него приликом разорних потреса који су се догодили у Италији пре 3-4 године.

Такође, он је подсетио да је у потресу који је у марту прошле године погодио Загреб тло померило само неколико центиметара у самом епицентру, док је у самом граду то било неколико милиметара.

А ко долази из Петриње да замени почившег владику Артемије, читајте ОВДЕ.

Извор: index.hr

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА