Најновије

АМЕРИКА СПРЕМА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА ЗА ДОНБАС: Спајају раздељене делове региона

Америчка агенција за међународни развој (USAID) планира да покрене пројекат за јачање веза између украјинских грађана који живе на територијама под контролом Кијева и у Доњецкој и Луганској народној републици. Ово је наведено у документу са којим је упознат RT.

Донбас (Фото: РИА Новости)

„Активности USAID-а у оквиру програма Изградња мостова усмерене су на јачање поверења и веза између Украјинаца на територијама источне Украјине под контролом владе и онима ван њене контроле“, известила је америчка новинска агенција.

Пројекат би требало да побољша управљање критичним ресурсима и ситуација са пружањем јавних и комуналних услуга становништву.

Поред тога, планирано је повећање поверења грађана у процес реинтеграције. Као што је наглашено у USAID-у, управо реинтеграција може постати основа за „трајни мир и постизање консензуса о будућности Украјине као уједињене земље“.

У документу се напомиње да ће се рад одвијати у областима „највише погођеним агресијом Кремља“.

Према експертима америчке агенције, Русија наводно шири пропаганду мржње у Украјини у условима постојећег друштвеног раскола.

Заједно са изазовима у управљању и пружању јавних услуга, ово је ометало активнију подршку Кијеву у демократској транзицији и блокирало је Доњецк и Луганск у њиховој европској будућности.
 
Као што је објашњено у плану, програми USAID-а у Украјини заснивају се на стратегији агенције 2019-2024, која одражава развојне приоритете владе САД-а за ту земљу. Вашингтон настоји да „ублажи последице руске агресије, ојача демократију и прошири украјинске економске изгледе“, рекла је агенција.

Раније је прес-секретар руског председника Дмитриј Песков рекао да је пасивност Кијева у процесу решавања ситуације у Донбасу видљива голим оком, а у Паризу и Берлину ово разумеју.

Поред тога, званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова приметила је да уместо да предузме практичне кораке за испуњавање својих обавеза према Минским споразумима, Украјина на све могуће начине покушава да их игнорише, стварајући привид енергичне активности на промоцији мира у Донбасу.

Такође је додала да је време да украјинска страна престане да се бави демагогијом и, заправо, започне одговоран рад на спровођењу одредби низа мера у целости и доследности.

Какав савет је Горбачов дао за Бајденову политику, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА