Најновије

ЂУКАНОВИЋ НЕЋЕ ДА ПОТПИШЕ РАЗРЕШЕЊЕ НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА! Сазвао седницу Савета за одбрану и безбедност

Председник Црне Горе Мило Ђукановић поручио је да неће потписати Предлоге одлука за разрешење начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал – мајора Драгутина Дакића и Предлог одлуке о разрешењу и престанку службе генерал - мајора Рајка Пешића.

Мило Ђукановић. (Фото: predsjednik.me)

Ђукановић наводи да је из Министарства одбране добио Предлог одлуке за разрешење начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал – мајора Драгутина Дакића.

"Истовремено достављен ми је и примерак Предлога о разрешењу и престанку службе генерал - мајора Рајка Пешића. Оба акта су потписана од стране двојице чланова Савета за одбрану и безбедност, господина Алексе Бечића, председника Скупштине Црне Горе и господина Здравка Кривокапића, председника Владе Црне Горе", рекао је Ђукановић.

Он је рекао да је из медија сам сазнао да је ове предлоге пратила и одлука министарке одбране о пензионисању начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал – мајора Драгутина Дакића. 

Подсећа да је Одлука о постављењу и разрешењу начелника Генералштаба у искључивој надлежности Савета за одбрану и безбедност.

Савет за одбрану и безбедност, како додаје Ђукановић, одлуке доноси консензусом на основу члана 8 Пословника о раду.

"У раду Савета постоји и пракса да Савет између одржавања седница одлучује и сагласношћу и потписом својих чланова, о бројним питањима из своје надлежности. Међутим, никада до сада Савјет за одбрану и безбједносто избору и разрешењу начелника Генералштаба Војске Црне Горе није одлучивао без одржавања седнице Савјета. Нема разлога за нову праксу ни овај пут", навео је председник Црне Горе.

Верује да је евентуална промена челног човека Војске Црне Горе питање од државног значаја које заслужује седницу органа који чине три највиша судионика законодавне и извршне власти у Црној Гори.

"Иницијативом Министарства одбране направљени су правни и процедурални пропусти који ми налажу негативан однос према том акту", наводи Ђукановић.

Први правни пропуст, како додаје, је кршење одредаба Закона о војсци.

"Наиме, решење о пензионисању начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал – мајора Драгутина Дакића, није требало доносити без претходне Одлуке Савета за одбрану и безбедност. Посебно, ако се има у виду да конкретно решење не даје одговор на питање које су потребе Војске Црне Горе да се пензионише први човек њеног Генералштаба. Ценећи надлежност министарке одбране, а у складу са чланом 38 Закона о војсци, разрјешење је претходно питање које је у искључивој надлежности Савета за одбрану и безбједност, сходно члану 40 наведеног закона", каже Ђукановић.

Такође, предлози за разрешење начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал – мајора Драгутина Дакића и генерал мајора Рајка Пешића достављени су, како истиче Ђукановић, уз кршење основних процедура утврђених чланом 12 Пословника о раду Савета за одбрану и безбедност, у коме се наводи да се материјали који се достављају ради разматрања Савету, без обзира на степен тајности који им је одређен, као и сва документација Савета, могу саопштавати јавности само уз сагласност Савјета.

"Таква сагласност није тражена, логично нити добијена од Савјета. Ценећи све наведено, а пре свега значај овог питања, нећу потписати Предлоге одлука који су ми достављени. Уместо тога сазваћу седницу Савјета за одбрану и безбедност. Већ данас сам овластио секретара Савјета да усагласи термин могућег одржавања седнице са члановима Савета", закључио је Ђукановић.

Огорчени грађани Даниловграда захтевају од Кривокапића хитну смену начелника полиције! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube