Најновије

МОСКВА ОДЛУЧНА ДА ЗАУСТАВИ ОФАНЗИВУ ЗАПАДА! Путин: Нећу дати Бајдену да сломи кичму Србији!

Офанзива Запада на Србе с обе стране Дрине упалила је аларм и у Москви, а шеф Кремља Владимир Путин одлучан је да заустави све притиске којима је циљ уништење Републике Српске и отимање Косова од Србије.

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ Правда)

Избором Џозефа Бајдена за шефа Беле куће притисци на Бањалуку, али и на Београд, постали су све отворенији и јачи. Подршка у удару на Србију стиже и из европске уније, и то преко Мирослава Лајчака и званичног Брисела, који се ближи решењима која заговара Немачка када су у питању статус Косова и РС. Званична Европа користи косовско питање да би се додатно обрачунала са Доналдом Трампом, па чак иду дотле да минимализују значај споразума који су Београд и Приштина потписали у Белој кући у присуству Доналда Трампа. Рат ЕУ и Америке који се води преко Србије подигао је Москву у пуну приправност.

- Москва помно прати сваки потез Запада, поготово када је у питању однос према нашим традиционалним савезницима. Руски председник је више пута поновио да су Срби братски народ. О најновијим дешавањима и начинима да предупреди покушаје Бајдена и Запада да Србима опет отму све руски шеф државе и његови најближи сарадници су у сталном контакту са српским руководством. Њима је Путин послао недвосмислену поруку која гласи: "Нећу дозволити Бајдену нити било коме другом да сломи кичму Србији" - преноси ставове Кремља извор из дипломатских кругова.

Притисак повратника

Укидање Дејтонског споразума које заговарају Бајденове демократе, а што би довело до гашења Српске, било је тема и током недавног састанка најближег Путиновог сарадника Сергеја Лаврова са Милорадом Додиком. И тада је из Бањалуке руски дипломата поручио да Москва не прихвата било каква одступања од међународних споразума, као што је то документ из Дејтона. Истовремено и Путин и Лавров истичу да по питању Косова све земље чланице Уједињених нација морају да поштују Резолуцију 1244.

Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој истиче да нема никакве сумње да ће промена администрације у Вашингтону неповољно утицати по српске интересе на Балкану.

- Они који се враћају у Белу кућу и Стејт департмент добар део своје каријере су изградили на политици да су Срби криви за све. Очекујем притиске, али повољна околност је то што ово ипак није време деведесетих, а Србија није ни изолована ни слаба нити је свет униполаран. То нам даје маневарски простор за деловање јер овог пута имамо партнерства која ће нам сигурно дати шири простор у борби за наше интересе, а ту, пре свега, мислим на Русију, која је и до сада била наш најјачи ослонац у борби за очување Косова у саставу Србије и заштиту Републике Српске - поручује министар.

Битка на три фронта

Додаје да уз руску подршку Србија и сама ради на јачању своје позиције на међународној сцени.

- Дубоко сам уверен да ће државно руководство Србије, са председником Вучићем на челу, на најбољи начин заштитити наше државне и националне интересе - нагласио је Поповић.

Бивши шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић истиче да ће, упркос претњама отимачином РС и одузимањем КиМ, Русија трајно бити опредељена за поштовање суверенитета и територијалног интегритета Србије.

- Не знам колико пута би требало више Путин и Лавров да понове да су за решења прихватљива Србији, да се мора поштовати Резолуција 1244 СБ УН да би неверне Томе прихватиле чињеницу да Русија неће одобрити сепаратизам. Није то само због пријатељства, што смо браћа по оружју, него и због руских интереса. Не жели Москва да направи грешку на међународном плану и охрабри сепаратизам на својој територији. И никад се неће помирити с експанзијом НАТО на Балкану. Београд мора да се бори за КиМ, РС, европске интеграције, а Русија ће увек давати подршку и неће дозволити да Србији буде сломљена кичма - закључује Јовановић.

Рат ЕУ и Америке због Србије

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је оптимиста када је реч о сарадњи с новом администрацијом у Вашингтону по питању дијалога Београда и Приштине, али и целог западног Балкана. Међутим, упитан да оцени договорено између Београда и Приштине и Вашингтона, уз посредовање Трампа, Лајчак је рекао да у питању није споразум јер не испуњава критеријуме за то, већ да је у питању политичка декларација која није правно обавезујућа.

- Оно што је потписано нема имплементациони механизам и зависи од добре воље страна. Ми не радимо тако у Бриселу. Радимо на јасном споразуму ко шта ради и када - нагласио је Лајчак.

Одговор Лајчаку је стигао из америчке амбасаде у Београду:

- Високи представници власти Србије и Косова потписали су Вашингтонски споразум у доброј вери и надамо се да су и даље спремни да сарађују на примени онога на шта су се тиме обавезали. Циљ је да се ојача регионална стабилност кроз привредни раст, инвестиције и просперитет читавог региона, што је већ дуго непромењена политика Сједињених Америчких Држава и остаће наш приоритет.

Петар Петковић директор Канцеларије за КиМ

Недопустиво је да се било које тело ЕУ опредељује о статусу наше јужне покрајине Косова и Метохије, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић, коментаришући објаву сервиса Европске комисије на Твитеру да се актуелни председник Републике Косова састао с европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем.

Иначе, на Твитеру је објављена фотографија комесара за проширење Оливера Вархељија са Вјосом Османи на којој је стајао спорни потпис.

Та објава је уклоњена и уместо ње је, уз исту фотографију, Вјоса Османи титулисана као в. д. председница Косова, уз фусноту поред речи Косово.

Изгласан опозив Трампа, али све пада у воду, кључни човек спушта рампу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА