Најновије

СПРЕМА БОМБАСТИЧАН ОПРОШТАЈ: Трамп скида ознаку тајности са података о стварном пореклу короне?

Британске дипломате се припремају на то да ће САД упутути озбиљне оптужбе на рачун Кине, а које су повезане са "опасним" истраживањем корона вируса у Вухану, пише The Telegraph.

Трамп (Фото: pixabay. com)

Сматра се да је одлазећи председник САД Доналд Трамп истрајан у својој намери да у последњим данима свог мандата Кини "забибери чорбу". Британски извори верују да би његов државни секретар Мајк Помпео могао да уклони ознаке "поверљиво" са докумената које садрже податке које је америчка обавештајна служба прикупила о Институту за вирологију у Вухану.

Неименовани извор је за The Telegraph рекао да би САД могле да утврде да је кинеска војска спроводила истраживачке пројекте који су укључивали "узгајање опасних корона вируса" у низу животињских врста у лабораторији Института у Вухану. Такве тврдње би довеле до тога да ће се многи питати зашто би кинеска војска била укључена у такав пројект и да ли је пројект повезан са потенцијалним развојем биолошког оружја.

Очекује се да Вашингтон неће отићи толико далеко да утврди да је Ковид-19 потекао из лабораторије, али да је циљ да се посеје семе сумње. Изјава Трамповог саветника за националну сигурност Роберта О'Брајена коју је дао у понедељак нагнала је многе да помисле да би Америка ускоро могла да оптужи Кину.

- Свет не може да настави да плаћа скупе цене због своје наивности и последице за неодговорне и штетне потезе Пекинга, било да је реч о окончавању владавине права у Хонгконгу или несарађивања са здравственим званичницим током пандемије - рекао је О'Брајен додајући да САД разматра даље опције за одговор.

The Sun је написао да им је дипломатски извор рекао да се "Америка досад суздржавала, али да у наредним данима би могло свашта да се догоди, а највише их занима порекло вируса".

Званичници обавештајних служби су још прошле године потврдили да амерички обавештајци истражују да ли је ли несрећа у лабораторији у Вухану можда заслужна за пандемију корона вируса. Тада је, међутим, такође речено да је вероватније да је вирус потекао из природе.

Америка већ неко време од Пекинга захтева одговоре на питања о пореклу вируса, а пролетос је Светску здравствену организацију оптужила да је помогла да се заташка порекло вируса тако што се "потчинила Комунистичкој партији Кине". Извори из британске обавештајне заједнице тврде да досад доступни докази сугеришу да је вирус потекао из дивљине.

Званични Лондон у понедељак је поновио да је још увек заинтересован за истрагу порекла вируса у Кини, али да инсистира да она буде транспарентна и научно ригорозна.

Институт за вирологију у Вухану државна је истраживачка институција која се налази под ингеренцијом Кинеске академије наука, која је под строгом контролом тамошњег државног врха. Научна истраживања у Кини често су повезана с војском, која пак води неколико интерних институција које се баве неким од најнапреднијих пројеката у целој Кини.

Једну од кинеских вакцина против Ковида-19 развила је управо војска, а истраживачки тим који је производи водио је генерал Чен Веи.The Telegraph наводи да није познато како се успостављају оваква партнерства.

Подсетимо, Пекинг од самог почетка избијања пандемије одбацује тезе да је она икако повезана с истраживањима у лабораторији у Вухану.

Боље прележати корону, него примити вакцину показују истраживања. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА