Најновије

МЕДОЈЕВИЋ НИКАД БРУТАЛНИЈИ: Тврди да је открио Кривокапићев план за будућност Црне Горе

Разговор представника власти и председника Црне Горе Мила Ђукановића на тему кохабитације показатељ је слабости Владе и неспремности да направи дисконтинуитет од режима Ђукановића, рекао је у разговору за Нову М лидер ПЗП-а Небојша Медојевић.

Небојша Медојевић. (Фото: Јутјуб)

На разговор представника власти, на челу са премијером Здравком Кривокапићем, са Ђукановићем Медојевић не гледа благонаклоно. Према његовом мишљењу, тај разговор показује слабост Владе јер, како каже, није спремна да направи отклон од режима Ђукановића.

- Апсолутно лош развој политичке ситуације у Црној Гори, уместо радикалних реформи, дисконтинуитета са тоталитарним режимом, отварања досијеа, забране рада ДПС-а, како је то рађено у Чешкој, Пољској, Румунији, Бугарској, почетком 90-их година. Ми имамо дијалог, неке договоре, испијања кафа и заиста потпуно један негативан развој политичких процеса у Црној Гори, који је можда и договорен и који ће се можда окончати после конгреса ДПС-а, када се мало подигну тензије. Кад Ђукановић и Кривокапић кажу ово је критична ситуација, земља не може да функционише, блокада. Како да решимо све ово? Да реше тако што ће се после конгреса ДПС-а, евентуално после избора у Никшићу, направити реконструкција Владе у којој ће поред ових структура које су сад највероватније ући и ДПС - сматра Медојевић.

Лидер ПЗП-а каже и да није задовољан расподелом места по дубини. Политичка партија која учествује на изборима, наводи Медојевић, мора и да врши власт када освоји победу.

- Дакле, ту је сада врло тешко функционисати. Рецимо проблематично је да неки кадар ПЗП-а добије неко место у Управи, а да тамо мора да спроводи политику власника Вијести. Не може да спроводи политику Покрета за промене јер ми немамо тамо ни једног министра. Не може да спроводи ни политику ДФ-а, ево да кажем најшире. Не може да спроводи ни политику владајуће коалиције јер та политика се није ни дефинисала. Него имамо владу која је наметнута споља - каже он.

Влада је, додаје, изгубила било какав контакт са већином која је подржава, а са друге стране на њу утичу неформални центри моћи или, како каже, владари из сенке.

- Сигурно не могу бити задовољан како је ова влада формирана, како ова Влада функционише и како ПЗП партиципира у креирању политика Владе, никако. Ми уопште немамо контакт са Владом. Из таквог начина фунакционисања произилазе јавна неслагања. Ја не критикујем Владу, ја сам за њу гласао и подржао сам премијера, али критикујем глупе потезе, погрешне потезе, незаконите одлуке, штетне одлуке по јавне интересе и грађане и тако да то не иде како треба - наводи Медојевић.

Коментарисао је и изјаву министра за капиталне инвестиције Младена Бојанића да неће запошљавати партијске кадрове те да ће он искљичиво одлучивати о томе ко ће које место покривати.

- То изгледа овако - као да ја кажем нећу гласати у Скупштини ниједан закон који дође од Бојанића. Није Бојанић поставио парламент, није Влада поставила парламент, него је парламент бирао Владу и поставио Владу и има право и да пита, а да не говорим да владајуће партије имају право да учествују у вршењу власти. Како ће бити онда одговорна за политику у којој не партиципирају. Значи, једна општа конфузија која је последица те политичке деформације да је Влада формирана не на основу изборне воље грађана него на основу интереса неформалних интереса моћи. Дакле, око Вијести и дела цркве - истиче Медојевић.

Медојевић не верује у успешну борбу против корупције и органозованог криминала у, како каже, оваквом политичком окружењу и без реформи. Недавно хапшење контроверзног бизнисмена Бранислава Мићуновића сматра политичким триком.

- Нису људи са којима држава треба овако јефтино да се игра, као што се играла са Мићуновићем. Треба снажно ударити, похапсити комплетну структуру, оптужити их на бази доказа и наравно очистити државне институције од њихових плаћеника. Овако је испао јефтин политички маркетинг. Ја сам то и најавио, спортски риболов. Значи ухватиш рибицу, пољубиш у руку и пустиш. Једноставно ово је бламирање државе, тако се то не ради, али очигледно да овде Влада, иза које не стоје политичке партије које чине већину већ стоје тајкуни друге породице и неки сегменти цркве, очигледно и не зна како држава функционише, како се то ради - поручује лидер ПзП.

Министарство финансија и социјалног старања донело је решење о привременом финансирању за јануар. За Медојевића је читав поступак око финансирања и задуживања од 750 милиона евра противзаконит и неуставан.

- Ја имам осећај да се плаше да дођу да се суоче ти министри. Да не желе, да им је Скупштина испод нивоа. Неки консултатнт за Аеродроме је сада изабран. Видите, ни тендера, ни конкуренције, 1.200 евра на сат читамо да је хонорар. Видећете који ће све хонорари испливати када сазнамо колико је правна фирма узела за обвезнице, колико је узела инвестициона банка. Апсолутно од почетка до краја противуставан, незаконит и веома сумњив посао са аспекта корупције - оцјењује Медојевић.

Путинов одговор Ердогану! Више о томе ОВДЕ.

Извор: borba.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА