Најновије

МОГУЋА НОВА ЕСКАЛАЦИЈА СУКОБА У ДОНБАСУ? Кијев блокира механизам за контролу примирија

Кијев блокира механизам за надгледање поштовања примирја, што би могло довести до погоршања на линији контакта у Донбасу, рекао је Алексеј Никоноров, представник Доњецке Народне Републике у подгрупи безбедности.

Линија контакта (Фото: РИА Новости)

Састанак је одржан у видео режиму. ДНР и ЛНР изјавили су да планирају да разговарају о унапређеном пакету мера прекида ватре, посебно о раду механизма координације за спречавање кршења.

Никоноров је позвао да се усредсреди на расправу о „обједињеном документу мера за јачање и контролу режима прекида ватре“ и на уклањању његових неслагања.

"Ово је једини начин да се крене напред по другим питањима, као што су деминирање, договарање нових подручја раздруживања, додаци Оквирној одлуци о раздвајању снага и опреме. Представници Кијева тврде да се мере генерално спроводе и да нема потребе за ревизијом овог документа. Нажалост, ово није је тачно - украјинска страна се де факто повукла из споразума у ​​септембру и не испуњава ниједну од тачака “, цитира Никонорова канцеларија ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

Представник ДНР је додао да „украјинска страна и даље блокира могућност остваривања пуноправног рада механизма координације, који би могао радикално да преокрене тренутну ситуацију на линији контакта“.

У Донбасу су 27. јула 2020. године на снагу ступиле додатне мере за осигурање примирја. Оне подразумевају потпуну забрану пуцања, довлачење наоружања у насеља и њихове близине, офанзивне и извиђачке и диверзантске акције.

Да ли ће Бајден помоћи Кијеву око Донбаса, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА