Најновије

ДАРИЈА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Годину дана пандемије - да ли смо близу краја?

Пре тачно годину дана нови коронавирус почео је да се шири из Вухана у остале кинеске провинције. Од тог момента вирус је плануо и заразио скоро 100 милиона људи широм света. До сада је умрло више од два милиона особа.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Влада Србије)

Грађанима Србије, као и људима у целом свету, животи су се неповратно променили. У нашу свакодневницу су ушле маске, рукавице, респиратори, вакцине...

Од 6. марта када је у Србији регистрован нулти пацијент, није прошао ни дан да коронавирус није био тема.

Информација је било прегршт, али питања увек више. Зато је гошћа "Усијања дана" била министарка за рад, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба професорка др Дарија Кисић-Тепавчевић.

Сазнајте да ли је време за ублажавањање мера, како ће протећи масовна вакцинација и да ли смо заиста близу краја овој агонији.

-  Када се гледају трендови, бележимо пад епидемије, али је свакодневно више од 1.000 оболели. Много је већи број особа без симптома него оболелих. Али вирус је још ту, онтражи нашу слабост, морамо бити врло опрезни. Мислили смо да је вирус на другом континенту, па је онда дошао и код нас. До сада је вирус убио више од два милиона људи. Нећемо тако скоро у свету елиминисати вирус, не знамо ни колико ће бити имунитет људи да вирус не представља опасност. 

Вероватно изгледамо досадни, али наша ће порука увек бити мере опреза. Не очекујем никакве спектаклуларне изјаве од Кризног штаба, пре свега и даље треба да се придржавамо мера заштите. Морамо живети са вирусом. 

Примили сте вакцину. Колико је после вакцине потребно да се добију антитела?

- Ова вакцина који сам ја примила ствара после 7 дана. Још увек се не зна да ли особа која је вакцинисана може да буде преносилац. Вежина истраживања каже да особе које су добиле две дозе требаи даље да носе маске због других. Људи су збуњени што имамо више врста вакцина. Али то је огроман успех што смо успели да међу првима да набавимо. 

Како грађани да бирају? 

Већина земаља не нуди избор, али јесте питање како да људи изаберу. Али наша Агеницција за лекове ће одобрити сваку вакцину која је доступна, то значи да су задовољена мерила квалитета, ефикасности и безбедности. Мнови бирају вакцину према геополитици, али то није битно. Треба да стекнемо колективни имунитет, јер једино у телу без имунитета вирус може да се умножава, у спољној средини не може. Ако 60-70% становништва буде отпордно, вирус неће имати где да остане. Зато је важно да већина нас стекне имунитет што брже.То је циљ. Али још не знамо колико траје имунитет после прележане болести или вакцинације. Будимо свесни да ако дођемо у контакт са вирусом, исход може да буде страшан. 

Ово је била сезона са најмање слућајева обичног грипа, а то је због опште употребе заштитних средстава, а и мање се крећемо зато смо у мањем ризику. Надам се да ће тако остати, јер ако се сусретну вирус грипа и корона, опасно је.

Могућа нова ескалација сукоба у Донбасу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА