Најновије

ОТКРИВЕН ПЛАН БАЈДЕНОВЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ: Америка ће формирати "уједињени фронт", ништа више неће бити исто!

Будући државни секретар САД-а Ентони Блинкен требао би данас да се обавеже да ће радити на ревитализацији оштећене америчке дипломатије и изградити "уједњени фронт" како би се супротставио изазовима које представљају Русија, Кина и Иран.

Џо Бајден (фото: Јутјуб)

У говору, дан пре него што демократски председник Џо Бајден преузме власт, Блинкен ће се обавезати да ће деловати заједно с њим.

Блинкен (58) је ветеран спољне политике САД-а и Бајденов блиски сарадник. Он ће у данашњем говору такође објаснити зашто је америчко вођство од виталног значаја за свет.

- Када нисмо укључени, када не водимо, догоди се једна од две ствари: или нека друга држава покушава заузети наше место, али вероватно не на начин који унапређује наше интересе или вредности, или то нико не учини, а онда настане хаос - рекао је Блинкен данас у Комитету за спољне послове Сената, према детаљима његовог припремљеног говора.

У било којем случају, то не служи америчком народу, додаје се у говору.

Бајдена ће дочекати потпуно другачији свет од оног када је био потпредседник САД-а, у време мандата Барака Обаме.

Кина је преузела већу глобалну улогу, у распону од снажнијег учешћа у међународним институцијама до помоћи развоју Африке и Јужне Америке. Везе између Вашингтона и Пекинга потонуле су на најнижи ниво у последњих неколико деценија.

Блинкенове примедбе показују да је долазећа администрација свесна промењене природе изазова.

- Суочићемо се са светом, не онаквим какав је био, него какав је сада. Свет успона национализма, повлачење демократије, растућег ривалства с Кином, Русијом и другим ауторитарним државама, све веће претње стабилном и отвореном међународном систему и технолошке револуције која обликује сваки аспект нашег живота, посебно у сајбер простору - рекао је Блинкен.

Руска војска разнела непријатељску базу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА