Најновије

ШТА ЋЕ БИТИ СА БОРБЕНОМ ГОТОВОШЋУ? Војска прима страну вакцину! Овом се цепио Стефановић и 700 војника

Дугачак ред униформисаних људи чекао је испред Београдског сајма, уз смех и понеку грудву, да уђу и приме вакцину против корона вируса.

Небојша Стефановић (фото: Танјуг видео принтскрин)

Припадници Војске Србије, полицајци и просветни радници данас су примили цепиво у вакциналном пункту на Сајму, а тако је уједно обележен и почетак масовне вакцинације у нашој земљи.

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић примио је вакцину кинеске компаније "Синофарм" против ковида на пункту за масовну вакцинацију на Београдском сајму. Он се вакцинисао заједно са припадницима Војске Србије и Министарства одбране, а како је рекао, током данашњег дана укупно око 700 припадника примиће кинеску вакцину, наводи Министарство одбране.

Стефановић је позвао грађане да се вакцинишу и буду одговорни, како је рекао најпре према себи и својим ближњима. Он је захвалио свим медицинским радницима који неуморно, од почетка пандемије, воде борбу против коронавируса.

„Вакцинација је важна, јер тиме бринемо о сопственом и о здрављу наших најмилијих, наших најстаријих суграђана, али и свих осталих. Данас сам овде, на велики хришћански празник Богојављење, заједно са припадницима Војске Србије, да примимо вакцину с једном жељом – да ово буде почетак враћања нормалног живота у Србији“, истакао је министар одбране, преноси министарство.

Како је истакао, захваљујући председнику Вучићу и Влади Србије, наша земља успела је да набави велики број вакцина.

„Имамо потпуно поверење у све вакцине, а рекао сам да ћу примити исту ону вакцину коју буду примили војници. Желели смо да покажемо да подржавамо вакцинацију и да је то важно за здравље свих“, нагласио је Стефановић.

Велика хала у оквиру Београдског сајма била је подељена на неколико зона. У првој зони свима који су дошли да приме вакцина прво се мерила температура и дезинфиковале су се руке.

Иако медицинско особље и волонтери обучени у заштитне скафандере и "под пуном ратном опремом" помало буде у сваком нелагоду, ипак то надокнађују љубазношћу.

Друга зону кроз коју се пролази је део где се попуњава формулар са личним подацима пре вакцинације.

У следећој зони су одвојене мање кабине у којој свако треба да поприча са лекаром опште праксе као и да буде прегледан како би се утврдило тренутно здравствено стање оних који су дошли по своју вакцину као и да ли има неких препрека да исту и добију.

Ако од лекара добију зелено светло да могу бити вакцинисани, људи тада прелазе у зону у којој се налазе кабине где примају цепиво.

По завршетку бивају упућени у последњу зону у којој је неопходно да одморе 15-20 минута како би се утврдили да немају нежељену реакцију на вакцину.

За то време, све који су вакцинисани надгледају медицинске сестре и волонтери, а и екипа Хитне помоћи спремно чека уколико буде било неопходно да регују.

- Добро се осећам после вакцине. Могли смо да бирамо вакцину и дан када ћемо доћи. Мени није било толико важно коју ћу, преферирам руску, али ми је било најбитније да што пре то да обавим. Мислим да су људи поверовали у те неке фантастичне приче и понашају се као да никад нису ишли у школу, а вакцина ће спасити свет - рекла је за "Блиц" једна госпођа запослена у команди војног ваздухопловства.

Такође и један професор у средњој школи изјавио је да се добро осећа после вакцинације.

- Ово је једини начин да спречимо пандемију. Није ми ово прва вакцинација, редовно се ревакцинишем - казао је он за "Блиц".

Према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића на Београдском сајму дневно може бити вакцинисано 1.200 грађана.

Осим овог пункта за вакцинацију у Београду их има још 17, а цепиво се може примити у још 17 домова здравља у престоници.

Весић је подсетио да су јуче у свих 17 београдских општина почели са радом кол-центри, путем којих се суграђанима старијим од 65 година нуди помоћ око пријаве за вакцинацију и превоза до места где се врши вакцинација.

Државни скеретар у Министарству здравља Александар Стефоски рекао је да пункт за вакцинацију на Београдском сајму има 18 кабина за вакцинацију људи из цивилног сектора и пет за људе из војног сектора, те додао да је процедура вакцинације веома једноставна.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да Град Београд даје максимални допринос подршци, када је у питању масовна имунизација становништва. Навела је да је радно време кол центара од осам до 16 сати и додала да је у њима тренутно анагажовано око 100 волонтера.

A још једна вакцина је добила дозволу за употребу, која, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц, Н1

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА