Најновије

ВРАЋА СЕ ОБАВЕЗНИ ВОЈНИ РОК? Министар озбиљно размишља о овом потезу

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је вечерас да се озбиљно размишља о враћању служења војног рока, али је истакао да одлука о томе неће бити брзоплето донета, јер је важно да се чују сви аргументи.

Војска Србије (Фото: Војска Србије)

- Хоћемо да у једној широкој јавној расправи, у разговору са грађанима и струком донесемо одлуку која ће гарантовати да Војска Србије има уредну попуну, да има резерву... Пажљиво ослушкујемо све аргументе - рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Он је додао да би се са редовним служењем војног рока смањила потреба за ангажовањем професионалних војника, али и да треба размишљати где би војници били смештени и какву би обуку имали.

- Нажалост, до 2012. године ресурси, попут касарни, регрутних центара и центара за обуку су десетковани, зато морамо да размишљамо озбиљно, где ће војници бити смештени, какву ће обуку и опрему да имају, и да држава и Војска имају корист од тога - рекао је Стефановић.

Поновио је да се озбиљно размишља о томе, али да ће одлука бити донета онда када буде била зрела и када се чују сви аргументи у консултацији са свим учесницима процеса, пре свега са Војском и Генералштабом.

Србија неутрална, али желимо сарадњу

Министар je поновио да је Србија војно неутрална, али да то не значи да не жели да сарађује.

- Важно је да то сви разумеју, а то не значи да не желимо да сарађујемо. Хоћемо да сарађујемо и кроз војне вежбе и кроз набавку опреме, али то радимо на начин да то буде најбоље за нашу земљу - рекао је Стефановић.

Он је додао да је важно и да Србија има јаку наменску индустрију и озбиљан процес развоја домаћег наоружања како би била што мање зависна од других. Како каже, српски стручњаци раде на развоју нових оружја и оруђа који улазе у састав нашег наоружања, а важно је и да фабрике кажу шта могу да ремонтују од сложених система.

Министар је још једном захвалио председнику и Влади Србије зато што ће систем одбране, поред пет одсто редовног повећања плата, имати и додатних 10 одсто повећања, што је, како каже, веома значајно за стандард запослених у том систему.

- Брига о људима је суштинска, а безбедност је шири појам. То је и социјално благостање и спокој људи, као и здравствена сигурност. Економија наше земље јача, имамо више новца, привлачимо инвеститоре, зато смо били у стању да бринемо о грађанима у пандемији - рекао је Стефановић.

До када ће трајати пандемија, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА