Најновије

ЈЕРМЕНИЈА ИЗБАЦУЈЕ ТУРСКУ ИЗ ИГРЕ: Улази у пакт са Ираном

Јерменија и Иран намеравају да ојачају трговинску сарадњу. После разговора вођених у Техерану, највиши званичници две државе потписали су одговарајући споразум, јавила је новинска агенција Тасним.

Рохани и Пашињан (Фото: Јутјуб)

Са јерменске стране, дипломатском састанку је присуствовао министар економије Вахан Керобјан, а са иранске министар индустрије Алиреза Разм Хосеини.

Представник Техерана рекао је да ће нови споразум помоћи у јачању трговине између земаља. Према његовим речима, сада вредност иранског извоза у Јерменију износи око 300 милиона долара. Као резултат низа преговора, планира се да се ова цифра повећа на милијарду долара.

Две земље тренутно разматрају опције за проширење сарадње у разним областима, попут рударства, трговине храном и кућним апаратимаа. Истовремено, државе партнери очекују да ће створити заједничка улагања чији ће се производи испоручивати трећим земљама.

Хосеини је нагласио да Иран намерава да настави свој пут ка придруживању Евроазијској економској унији, чија је чланица Јерменија. Поред тога, овај савез укључује Русију, Белорусију, Казахстан и Киргистан.

Керобјан је, пак, приметио спремност Јеревана да ојача трговинске везе. Рекао је да је његова земља спремна да прошири сарадњу и нуди широко тржиште привредницима савезне државе.

Такође у суботу, 23. јануара, одржан је састанак представника малих и средњих предузећа Јерменије и Ирана. Привредници две земље разговарали су о питањима стварања заједничког центра за размену технологија.

Стимуланс партнерства

Техеран и Јереван појачавају економску сарадњу усред антииранских санкција. Руководство Исламске Републике тражи начине да неутралише утицај ограничења од стране западних земаља и њихових савезника, као и начине да их заобиђе.

Раније је шеф иранског Министарства нафте Биџан Намдар Зангане приметио да се последњих дана обим извоза енергије у земљи знатно повећао. Одговарајућу изјаву дао је у оквиру 25. изложбе нафте, гаса, прераде нафте и петрохемије.

Нагласио је да, упркос рестриктивним мерама које су увеле западне земље, иранске компаније настављају да раде. Према министру, то је постало могуће захваљујући ефикасној супституцији увоза: сада локални индустријалци купују око 80% производа на домаћем тржишту.

Ако је пре увођења ограничења Иран свакодневно извозио до 2,3 милиона барела нафте, онда је због санкција у периоду од 2018. до 2019. продаја енергије пала за више од 80%. Као резултат, земља је дневно продавала око 500-600 хиљада барела угљоводоника. Упркос значајном паду извоза, ова цифра се и даље може сматрати великом: Сједињене Државе никада нису могле у потпуности да изолују ову државу Блиског Истока.

Техеран очекује да ће премашити претходне извозне резултате 2021. године, известила је новинска агенција Шана. Према владином плану, Иран би требало да достигне дневну производњу од 4,5 милиона барела кондензата нафте и гаса. Истовремено, планирано је да се 2,3 милиона барела прода ван земље, а 2,2 милиона да се користи у Ирану.

Истовремено, земља је заинтересована за нове економске партнере и алтернативна тржишта која ће помоћи економском опоравку чак и упркос континуираним санкцијама.

Будући да санкције нису уродиле плодом, Техеран очекује да ће их укинути у блиској будућности и очекује повратак претходних прихода од продаје своје нафте.

Јерменија се приближава Ирану

Јерменија у овој ситуацији види потенцијал за промоцију својих роба и услуга, као и за проналажење алтернатива производима из Турске на сопственом тржишту. Ово последње је постало посебно релевантно у позадини сукоба у Нагорно-Карабаху, у којем је Анкара помогла Бакуу.

Подршка турског руководства Азербејџану није била ограничена на војну помоћ током сукоба у Закавказју. Као резултат сукоба око Нагорно-Карабаха, земље су даље ојачале сарадњу, укључујући и економску. Анкара и Баку тренутно активно раде на новим пројектима у областима технологије, образовања, војне сарадње и енергетике.

За ово партнерство посебно је важан „пут енергетске свиле“ - Трансанадолски цевовод (TANAP), који пролази од Азербејџана преко Грузије и Турске до грчке границе. Анкара посебно цени овај пројекат, делимично покренут 2018. године, јер даје значајан допринос својој енергетској сигурности, и даје јој полугу над Европском унијом. Само 2020. године овим гасоводом је испумпано 4,9 милијарди кубних метара горива.

Статус земље која транзитира гориво у ЕУ даје турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану простор за интеракцију са Европљанима, подстичући их на сарадњу, упркос бројним политичким разликама.

Укљученост Турске у сукоб око Нагорно-Карабаха довела је Азербејџан у зависни положај, што је само ојачало позицију Анкаре.

Јерменија, пак, тражи начине да се супротстави овом савезу. Као могућа санкција против државе која је заузела статус непријатељске државе, она тражи начине да елиминише своју зависност од турске робе. Иран у овом случају може постати достојна алтернатива, а његово интересовање за нова тржишта ствара простор за повољне услове за овакву сарадњу.

Зашто ирачке снаге не могу да изврше све задатке у борби против тероризма, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА