Најновије

СТИГЛО ПРИЗНАЊЕ ИЗ КРИЗНЕ ГРУПЕ: Вашингтон и Брисел не могу да натерају Београд и Приштину на договор

Марко Прелец, експерт за Балкан у оквиру Међународне кризне групе, која је јуче представила извештај у коме је наведено да постоје три могућности за постизање компромиса између Београда и Приштине, наводи да је оптимиста да ће доћи до договора између две стране, али не у скоријем периоду.

Приштина. (Фото: Јутјуб)

- Не видим да се у скорије време може доћи до договора, али на дужи период, јесам оптимиста. Надам се искрено да ће доћи до договора, ако ни из ког другог разлога, онда из обостране користи, јер садашње стање није добро ни за кога - каже Прелец.

Да ли се тренутна ситуација може описати као замрзнути конфикт, који би могао да ескалира у неком тренутку?

- Управо тако. Сада, ми још не знамо каква ће влада бити у Приштини, али по свему судећи неће бити више склона компромису него претходне владе. И овако нису били нарочити спремни ни у Београду ни у Приштини, тачније нису имали минималну дозу међусобног поверења које је потребно.

Да ли би ситуација била повољнија да је Србија стигла до краја преговарачког процеса са ЕУ, односно да ли би се у таквом сценарију лакше стигло до компромиса?

- Тешко је одговорити на хипотетичко питање, али ја имам другачији став. Не мислим да би било лакше да је Србија при самом крају, јер би се онда Србија као чланица ЕУ почела односити према Приштини као што је то чинила Грчка 25 година према Северној Македонији. Тај страх је присутан у више земаља ЕУ. Само признање на крају неће бити довољно.

Приштина је у више наврата нагласила да неће бити ЗСО са извршним овлашћењима, да неће бити промене граница… На какав компромис је уопште спремна Приштина?

- Дакле то је битно отежавајућа околност, то што нико у Приштини ни у Београду не представља стварно стање ствари пред јавност. Била је пре отприлике годину дана једна анкета на Косову, где су питали јесте ли за ову или ону варијанту, за ЗСО, за промену граница и већина је била против свих варијанти, али на питање јесте ли за садашње стање још већи број људи је био против. Ако сте против опција а, б или ц, онда морате рећи зашта сте конкретно и како ћете то постићи.

Како гледате на Вашингтонски споразум и да ли ће Бајденова администрација наставити с његовом применом или ће, како неки најављују, он пасти у воду?

- Мислим да ће бити нешто између две крајности. Неки елемнти ће дефинитивно пасти у воду, јер тај споразум је врло бизаран, једино што је занимљиво је признање Израела, али је питање шта ће сада бити од тога. Мислим да се САД неће формално одрећи споразума, али неће ни инсистирати превише на њему јер ће акценат бити негде другде.

Колико ће се Бајденова администрација уопште бавити Балканом с обзиром на све друге проблеме с којима се суочавају САД?

- Апсолутно имају прече проблеме, али то је велики апарат који је спреман носити се с низом изазова. Не треба ни заборавити да Бајден и његова екипа имају искуства на Балкану.

Могу ли Вашингтон и Брисел да натерају Србију и Косово да постигну споразум?

- Тешко. Да је то могуће зашто то већ сада не би направили, односно зашто то нису урадили последњих 12 година, када су Вашингтон и Брисел заједно наступали.

Четнике нису издали Енглези, него Американци, овај Рузвелтов потез је пресудио! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА