Најновије

СВЕ ВУЧИЋЕВЕ ТАЈНЕ НАБАВКЕ: Вакцине, респиратори, споменик

Колико су коштали респиратори, која је цена споменика Стефану Немањи и јесу ли вакцине скупље од нуклеарног оружја... То су само нека од питања на чије одговоре тапију имају само власт и председник Србије Александар Вучић. Иако је реч о трошењу државног новца - читај новца грађана Србије. Саговорници кажу да се за његово трошење не може рећи да је нетранспарентно, већ је апсолутно на нивоу државне тајне, да се списак таквих трошкова из буџета државе константно продужава, те да је питање шта власт и из којих разлога крије од својих грађана.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Не питајте ме од којих пара, шта вас брига како сам набавио, само су неке од реченица којима председник Србије Александар Вучић стопира сва могућа питања о процедурама и цени.

Подсећања ради, почетак епидемије корона вируса обележила је трка за набавку распиратора и тим поводом следећа изјава српског председника.

“За респираторе, од данас је државна тајна. Ја сам крив, пишите то, стављајте у својим примедбама, у једном делу политичке олигархије, како год хоћете. Ми ћемо да се сналазимо, да набављамо што је могуће више апарата”, рекао је Вучић.

Похвалио се и како је тог јутра набавио 50 уређаја, али да то нигде не пише.

Шта вас брига 

“Шта вас брига како сам набавио. И још ћу. Сналазим се. Па ме гоните једног дана што сам народу набављао респираторе и трудио се да помогнм земљи да сачувамо здравље људи”, рекао је председник Србије.

Кад је реч о споменику Стефану Немањи, знамо да је то дело руског скулптора и вајара Александра Рукавишњикова. Знамо и да је изглед споменика одабран на међународном конкурсу 2018. године који је расписао Град Београд. Мистерија је његова цена.

Једине званичне информације које су се о цени споменика могле сазнати, дошле су након захтева који је градским властима упутила група професора Филозофског факултета из Београда, а која је од Града након жалбе Поверенику успела да добије одговор.

Сазнаћете 2023. године

“Износ наменског трансфера Закључком Владе РС од 18. јула 2018. године, одређен је за тајни податак, са степеном тајности “поверљиво” и роком чувања до 2023. године”, одговор је града.

Недавно је кренула масовна вакцинација грађана против корона вируса.

И тим поводом још једна изјава председника Србије, којом је стављена тачка уместо сваког знака питања.

И још једно “не питајте ме одакле”.

Говорећи о новој помоћи привреди Вучић је рекао:

“Ми нисмо у локдауну, идемо са новим пакетом помоћи, очекујете за 10 дана, не питајте одакле паре”, рекао је он и додао да се драстично мењају геополитичке и геоекономске прилике у свету.

Вакцине као нуклеарно оружје 

“Питање вакције је питање економског опстанка. Србија је на минус један, убедљиво најбоља у Европи, и то због борбе против вируса корона. Прва следећа земља је на минус три, Црна Гора на минус 16. Теже је набавити вакцине него нуклеарно оружје”, рекао је Вучић гостујући на телевизији Прва.

Поводом константних мистерија око тога колико кошта нешто што се плаћа новцем грађана, Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија оцењује као прикривање нечега што би требало да буде јавно.

“То како би требало да буде није занимљиво, зато што се код нас одвија на овакав начин. Може све, како им се хоће, а све то без икаквог протеста опозиције, да питају јавно и упорно како се троши новац грађана Србије. Шта је порука председникових речи? Питајте ме све, само не оно што је једино битно – како трошим новац грађана Србије. Уз сву додатну драматизацију, тако да је јавности представљено да је лакше набавити нуклеарно оружје, него вакцину. Вучић је супер херој, а свако ко се усуди да пита како, зашто, одакле, преко којих канала је потпуни дилетант”, наводи Добрашиновић.

Све се крије 

А овде се не ради само о вакцинама, респираторимја, споменику…

“Ниједна набавка здравствене опреме од почетка епидемије нема податке који су јавно доступни. Ми смо више пута тражили, једном су нам одговорили да ће одговорити накнадно, после су престали да реагују на наше захтеве. И није то само око набавке медицинске опреме, која је сад актуелна, па недавно је склопљен уговор о изградњи Железничке станице Прокоп, приступних путева, тржног центра… Посао је добила фирма која постоји свега неколико месеци, а српска јавност то не би ни знала да се извођач радова није јавно похвалио. Кроз коју је то процедуру прошло, нико не зна. Да не причамо о томе што је наше истраживање показало да је од 100 највећих уговора у 72 случаја забележен само један понуђач, у наредних 19 по два понуђача. Од 100 највећих јавних набавки у 65 имамо само једног понуђача. То је стање ствари. Уместо да одговорно располажу јавним средствима и тако обезбеде поверење грађана, они све крију, по принципу не питајте ме ништа, али дизаћете ми споменик када сазнате, како је рекао председник”, закључује Добрашиновић.

Медијска промоција и пумпање рејтинга

Златко Минић из Транспарентности Србија каже да је ово огроман простор за манипулације.

“Александар Вучић од свих ових набавки прави представу за своје бираче. Час се појављује у улози пилота који креће у набавку респиратора, затим полази у поход за вакцинама, а сви документи о тим јавним набавкама су под изнаком државне тајне. Ово је огроман простор за манипулације, али и за медијску промоцију и пумпање његовог рејтинга, док ми остајемо ускраћени за информације како се троше наше паре. Како ништа од почетка епидемије нисмо сазнали, нећемо сазнати ни за вакцине. Иако је Вучић поручио да ћемо му дићи споменик кад сазнамо”, закључује Минић.

Шта ће Русија прво уништити ако почне нуклеарни рат прочитајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА