Најновије

АМЕРИКАНЦИ У ЛИБИЈИ ОТЕЛИ РУСКИ ПВО СИСТЕМ ''ПАНЦИР''? Пребацили га у своју базу у Европи

У јулу 2020. године САД су украле у Либији ПВО ракетни систем руске производње Панцир-С1, извештава The Times 28. јануара, позивајући се на сопствене изворе.

Панцир-С1 Фото: РИА Новости)

Према британским новинама, ракетни систем ПВО уклоњен је са бојног поља и тренутно се налази у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој. Лист пише да је „Панцир-С1“ испоручен „здрав и чист“.

The Times тврди да је одговарајућа операција изведена у позадини страхова да би систем ПВО могао доћи до кријумчара оружја и користити се за уништавање цивилних авиона.

Према новинама, амерички транспортни авион C-17A Globemaster III коришћен је за испоруку Панцир-С1 који припада Либијској националној армији (ЛНА), на челу са фелдмаршалом Халифом Хафтаром.

Лист подсећа да је ЛНА податке из система ПВО добила преко УАЕ, који су их, пак, купили од Русије. Амерички лист The Drive наводи да је либијски Панцир-С1 постављен на шасију немачког камиона MAN SX.

Према The Times-у, овај комплекс за Сједињене Државе вероватно неће бити од неке вредности, јер су имали прилику да проучавају такве системе ПВО у УАЕ. Лист пише да је Москва свесна крађе оружја.

Па ипак,The Drive тврди да америчка студија система Панцир-С1 „може пружити корисне информације о тренутним индустријским могућностима Русије“. Овај лист такође признаје да се оружје може користити у вежбама и у развоју тактике за дејства са опремом потенцијалног непријатеља.

У јуну је Defence Express, позивајући се на сопствене изворе, известио да су последњих година током војних сукоба у Сирији и Либији уништена најмање 23 комплекса Панцир-С1 руске производње, за шта су, посебно, коришћени турски дронови Bayraktar TB2.

Шта добија руска морнарица, сазнајте ОВДЕ.

Извор; Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА