Најновије

ПЛАНИНА МРТВИХ: Научници тврде да имају објашњење за једну од највећих руских мистерија (ВИДЕО)

Швајцарски научници тврде да имају веродостојно објашњење за једну од највећих мистерија новије руске историје – шта је изазвало смрт деветоро младих планинара током судбоносне експедиције 1959. године на Планини мртвих.

Планина мртвих (Фото: Архива)

Овај злогласни догађај – назван мистерија Дјатловљев пролаз – покренуо је десетине теорија завере, укључујући нападе јетија, ванземаљаце и експерименте са совјетским тајним оружјем.

У релативно новој филмској адаптацији чак и мутанти који се телепортују уткани су у причу.

За научнике, узрок ове трагедије је нешто друго, иако су са било ког становишта чињенице и језиве и чудне.

Како је ових девет искусних планинара и скијаша изненада дочекало смрт једне ноћи на северном Уралу?

Након што група није успела да стигне до крајњег одредишта, спасилачка екипа је кренула по њих, а трагачи су прво открили њихов шатор на падини планине Холатчахљ (име које на локалном манси језику значи „планина мртвих“).

Шатор је био исечен изнутра, као да су морали брзо да побегну из свог ноћног склоништа, трчећи у ледени мрак.

„Нешто неочекивано се догодило после поноћи због чега су чланови експедиције изненада пресекли шатор и побегли према шуми, више од једног километра низбрдо, без одговарајуће одеће, по изузетно ниским температурама (испод минус 25 степени Целзијуса) и усред јаких ноћних ветрова“, објашњавају истраживачи у новој студији коју је водио научник механике снега Јохан Гауме са Институт за геотехничко инжењерство у Цириху, преноси „Сајенс алерт“.

Тела су откривена следећег дана, а нека данима и недељама касније, па чак и после неколико месеци.

Главни узрок смрти и необјашњиве појаве

„Иако је утврђено да је хипотермија главни узрок смрти, четворица планинара су имала тешке повреде грудног коша или лобање, двоје је пронађено без очију, а један без језика. Неки су били готово голи и боси“, наводе Гауме и коаутор Александар Пуцрин.

Усред све маштовитијих нагађања о томе шта се догодило, најутемељенија објашњења указују да је лавина била главни узрок несреће – присиљавајући уснуле, неспремне планинаре да изненада пресеку шатор и побегну, даље подлежући хладноћи или повредама у мраку.

Међутим, необичне околности догађаја навеле су многе да одбаце овај узрок: планина има релативно плитак нагиб, нема довољно доказа да се догодила лавина, а повреде планинара се разликују од повреда које се обично добијају у лавинама.

Званичан став – узрок је јака природна сила

Због необјашњивости, првобитна совјетска истрага закључила је да је „јака природна сила“ довела до трагедије. Деценијама касније, нова руска истрага објавила је поновну процену узрока трагедије, навевши да је највероватнији узрок лавина.

Сада је независна истрага швајцарских научника Гаумеа и Пуцрина дошла до истог налаза, али са новим научним доказима који поткрепљују како се лавина могла догодити.

Симулација даје објашњења

Симулација указује да плиткост Холатчахљ планине не би спречила покретање лавине јер су неколико сати пре трагедије планинари засекли снег како би направили природни заклон од ветра.

„Да нису направили усек на падини, ништа се не би догодило“, каже Пуцрин.

„То је био окидач, али само то не би било довољно. Горски ноћни ветар је вероватно наносио снег и омогућавао полако нагомилавање додатног терета. У одређеном тренутку створила се пукотина која се ширила, правећи снежну плочу која се обрушила“.

Друге симулације које је спровео тим истраживале су шта би снежна плоча учинила људима који леже преко скија, што је била пракса спавања у шаторима. Снага удара преко планинара, згњечених између јаког снежног наноса и тврдих скија испод, могла је да изазове неке од тешких повреда.

Наравно, остаје ипак и неколико необјашњивих теза у вези са инцидентом на пролазу Дјатлов, којима се ова студија не бави.

Нико не може очекивати да ће ова трагична мистерија - која је сада постала део руског фолклора, шест деценија касније – изгубити на снази после објашњења.

Без обзира на то, наука о теорији лавина је здрава, кажу истраживачи, а ми сада имамо моделе који показују шта би та „јака природна сила“ могла бити.

„Истина је, наравно, да нико заправо не зна шта се догодило те ноћи“, каже Пуцрин. „Али ми пружамо снажне квантитативне доказе да је теорија лавина веродостојна.“

Извор: sputniknews. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА