Најновије

НОВИ ЗЕМЉОТРЕС У ЗАГРЕБУ, СИСКУ И ПЕТРИЊИ: Сеизмолози објавили снимак потреса (ВИДЕО)

У Загребу се јутос око 09.22 часа осетио потрес магнитуде 2,2 степена по Рихтеру, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар. Епицентар је био осам километара северозападно од Загреба.

Земљотрес у Хрватској (Фото: Јутјуб)

Сеизмолошка служба Хрватске, одсека Геофизике са загребачког Природноо-математичког факултета, објавила је видео који приказује све потресе који су се догодили око Петриње прошлог понедељка и уторка.

У опису видеа наведено је да се 28. децембра 2020. у 6.28 сати догодио јак потрес магнитуде 5 са епицентром код Петриње.

Исти дан уследило је још неколико јачих потреса, а 29. децембра 2020. у 12.19 сати подручје око Петриње погодио је разоран потрес магнитуде 6.2, након којег су услиједили бројни накнадни потреси.

Видео приказује епицентре свих анализираних потреса који су се догодили 28. и 29. децембра 2020. године. Кружићи су пропорционални магнитуди потреса, а време је приказано у УТЦ времену, које за један сат касни у односу на време у Хрватској.

Сеизмолог: Загребачки земљотрес нема везе са Петрињом

У већем делу Загреба јутрос у 9.19 осетио се потрес магнитуде 2.7 степена, а епицентар му је био у Реметама.

"Ради се о два одвојена епицентрална подручја - ово припада загребачком епицентралном подручју, Петриња покупском епицентралном подручју. Они нису повезани директно, али бележимо појачану сеизмичку активност на подручју Хрватске и тешко је у овом тренутку нагађати да ли је ово наставак из серије загребачких потреса од 22. марта или се ради о нечему другом", рекао је сеизмолог Томислав Фикет за ХРТ.

Он је додао да се "смирује ситуација", односно да је јуче било 63 потреса, а 23 до јутрос у 9.00.

Погинуо мушкарац у Петрињи, пао с крова

У Петрињи је данас, нешто после 10.00 часова, током радова с крова пао мушкарац који је од задобијених повреда преминуо, јавила је Полицијска управа Сисачко-мославачка.

Пре тога, двојица ватрогасаца су данас повређена на терену, пошто раде у тешким условима, па је укупан број повређених ватрогасаца шест, пренео је сајт index.hr.

Ватрогасци су радили ноћас, а настављају и данас да раде на уклањању оштећених димњака, санацији кровова, уклањању црепова, осигуравању рушевних места и другим задацима у циљу спашавања и заштите људских живота, саопштено је из Хрватске ватрогасне заједнице.

Низ нових слабијих потреса код Сиска, најјачи 2,9 степени

На подручју Сиска током ноћи се догодио низ слабијих земљотреса. Најјачи потрес забележен током ноћи био је у 03.17 сати магнитуде 2,9 по Рихтеру.

Европско-медитерански сеизмолошки центар навео је 10-ак потреса током ноћи, од којих је међу последњима био један магнитуде 2,4.

Био је то 119. потрес који се у Хрватској осетио у последња 73 сата, наводи портал Index.hr.

Два последња догодила су се у размаку од два минута - у 7.07 и 7.09 сати магнитуде 2, односно 2,4. Око сат времена раније регистрован је потрес магнитуде 1,8 по Рихтеру.

каква провокација се спрема у Црној Гори, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА