Најновије

ХРВАТИ ПОБЕСНЕЛИ ЗБОГ ПОМОЋИ: Србија за петрињу дала више него католичка црква

ХРВАТСКИ портал Индекс извештава да је након потреса већа помоћ стигла из Србије него од католичке цркве. Како наводе, два дана након разорног потреса у Петрињи Хрватска бискупска конференција (ХБК) објавила је да ће донирати седам милиона куна помоћи страдалима у потресу, а новац је намењен онима којима је помоћ највише потребна у Сисачкој бискупији и Загребачкој надбискупији.

Земљотрес у Петрињи (Фото: Јутјуб)

Како је тада најавио генерални секретар ХБК Крунослав Новак, о даљој помоћи ће се расправљати на предстојећем пленарном заседању ХБК, када ће се анализирати ситуација на терену и утврдити потреба помоћи те ће се одредити и други начини могућег деловања.

Дан раније, односно дан након потреса, како пише Индекс, Влада Републике Србије донела је одлуку да Хрватској упути износ од милион евра финансијске помоћи.

- То је готово 550 хиљада куна више од износа који је уплатила Црква, институција која из џепова порезних обвезника годишње добије око милијарду куна - истиче овај портал.

- Тачан износ који им сваке године дарујемо и даље није познат, јер је Католичка црква у Хрватској финансијски нетранспарентна. Наиме, како је Католичка црква у Хрватској финансијски нетранспарентна и како је захваљујући Ватиканским уговорима капиларно премрежила разна друштвена подручја и добија новац и од државне и од жупанијске и од локалне власти, у овом тренутку је једноставно немогуће сазнати баш сав новац који се с разних државних нивоа и институција слива на рачуне Католичке цркве, која у Хрватској има више од две хиљаде правних особа којима управља или с којима је повезана. Притом је сав тај новац, који Католичка црква добија од државе, изузет од провере Државне ревизије - закључује се у тексту хрватског портала.
Како наводе, до бројке од око милијарду куна годишње дошли су истраживачки новинари који су се бавили том темом, уз напомену да то и даље није коначни износ. Сав тај новац изузет је од провере Државне ревизије.

- И док бискупи чекају идуће пленарно заседање ХБК-а, Србија је већ, како неслужбено дознајемо, одлучила да пошаље нову туру помоћи - истиче овај портал.

Како незванично сазнаје Индекс, из Србије стиже додатних 100 хиљада евра за куповину мобилних контејнера у које ће бити смештене особе које су изгубиле свој дом. Они додају да је та информација незванична и није још потврђена.

- Међутим, кад пишемо о помоћи Цркве, треба споменути да је вараждински бискуп Боже Радош прогласио Дан поста и молитве, а продужио му се и сплитско-макарски надбискуп Марин Баришић који је такође вернике позвао на молитву за жртве потреса - пише Индекс.

У коментарима испод текста углавном је изражен бес читалаца, који скрећу пажњу да ће и ова помоћ Католичке цркве бити пре свега усмерена на обнову верских објеката, и да би црква као институција са миленијумском традицијом која позива на милосрђе морала много више да помогне.

Како је украјинска војска кренула да ослобађа Крим и Кубањ, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА