Најновије

СТИГАО ОДГОВОР НА ГЛАВНО ПИТАЊЕ: Када ће се зауставити ширење короне у Србији?

У Србији је имунитет на вирус корона стекло између 25 и 30 одсто становништва, а само уз вакцину може се постићи неопходних 60 процената, што је довољно да се заустави ширење вируса, кажу у Институту за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) и очекују да ће то бити крајем пролећа и почетком лета.

Маска (Фото: Pixabay)

Марија Гњатовић из тог Института истиче важност вакцинације у борби против ковида-19, како би се створио колективни имунитет и напомиње да грађани не треба да страхују јер се, додаје, сада примењује технологија која постоји од раније.

"Не би требало да постоји неки велики страх од примања било које врсте вакцина. Свакако су добре и Фајзерова и руска и кинеска вакцина. Руска и кинеска базиране су на неким старим принципима, а Фајзерова је нешто савременија", рекла је Гњатовић за Танјуг.

Навела је да се очекује да ће вакцине бити ефикасне више од 90 процената након друге дозе давања и додала да ће се пратити ефекти вакцинације, те да је у току испитивање оних који су примили прву дозу Фајзерове вакцине.

Гњатовић очекује да ће вакцина бити ефикасна и против новог соја вируса корона.

"Десиле су се значајне промене на протеину који је врло важан за улазак вируса у наше ћелије, односно на степен заражавања, али вакцина делује на много веће делове протеина, тако да су произвођачи сагласни да ће вакцина бити ефикасна, а то је и моје мишљење", указује Гњатовић.

Навела је да се ситуација прати и да се пун ефекат вакцинације очекује две недеље након давања друге дозе.

Гњатовић објашњава да природни имунитет зависи од количине вируса којом је појединац инфициран и додаје да већа доза ствара јачи и озбиљнији имунитет, који траје много дуже.

Каже и да антитела након прележане болести могу да буду присутна у организму и неколико година, али да има и оних који се заразе мањом дозом вируса, па створе имунитет који траје пар месеци, након чега су, истиче, делимично заштићени или незаштићени.

"Произвођачи вакцина кажу да се очекује имунитет који ће трајати две године, али време ће показати", наводи Гњатовић и додаје да не постоје контраиндикације за примену вакцине уколико особа већ има антитела.

Како је рекла, додатна доза вакцине у том случају помоћи ће да заштита траје још дуже, али и напоменула да нема доказа да вакцинисане особе не могу бити преносиоци вируса, указујући да је било случајева да су вакцинисани добили инфекцију и развили неке блаже симптоме.

Према њеним речима, важно је да након прележане болести прође и до два месеца да би се те особе вакцинисале, зато што, истакла је, морају бити потпуно здрави, не само за вакцину против короне, већ и за било коју другу.

Како је организована банкарска пирамида која пљачка цео свет, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА