Најновије

АКО ОВО УРАДИТЕ ЗА БОЖИЋ ПРАТИЋЕ ВАС НЕСРЕЋА! Али ако испуните овај обичај ваша породица имаће добит

Православни Божић се обележава сваког 7. јануара, када се завршава четрдесетодневни божићни пост. Дан пре Божића се назива Бадњи дан, а вече пре, Бадње вече.

Илустрација (Фото: СПЦ)

Како се обележава Бадњи дан?

Бадњи дан је добио назив по томе што се уочи Божића у кућу уноси бадњак. Дрен је међу старим словенима означавао биљку која доноси добро здравље свим укућанима, зато се обично додаје бадњаку. У рану зору најмлађи и најстарији мушкарац из куће одлазе у шуму и секу бадњак који ће увече унети у кућу, а за бадњаком се уноси слама. Бадњак је, заправо, дрво храста или цера.

Бадњак представља долазак Исуса Христа и зато се дрво пресеца са посебним обредом. Наиме, гране бадњака се секу из три пута, а ако то не успе онда се уврну и кидају. На месту одакле је бадњак узет се обично оставља жито или мање парче погаче. Овај обичај данас изумире услед урбанизма, те је многима из града тешко да га испоштују. Данас се углавном бадњак купује на пијаци.На Бадњи дан важе посебни поздрави: “Добро вече, Бадњаче” и: “Добро вече и срећно вам Бадње вече”.

Током Бадње вечери и жене имају свој посао, а то је спремање хране за следећи дан и скривање поклона за децу по кући. Сматра се да је Божић омиљени празник за децу јер тад добијају много поклона. Домаћица скрива поклоне, а деца их увече траже по кући пијучући, тај обичај се традиционално зове пијукање. Мама је “кока”, а деца иду иза ње пијучући и скачући. Овај обичај представља симбол љубави родитеља према деци и прилично је забаван обичај за Божић код Срба.

Све пронађене посластице деца могу да једу тек сутрадан, јер је Бадњи дан посни дан, последњи посни дан четвородневног поста. Увече се цела породица окупља за столом где је припремљена посна вечера. Обично то буде риба, пребранац или посне сарме. Посластице које се обично везују за Божић и бадње вече се углавном састоје од урми, сувих шљива, кајсија и разних орашастих плодова.

Обичаји за Божић код Срба подразумевају одлазак испред цркве на Бадње вече и паљење бадњака. Ту, испред цркве, почиње славље јер се окупља велики број пријатеља, деца се друже, а родитељи прослављају Бадње вече уз по коју чашицу ракије. Када дође поноћ то се свечано обележава поноћном литургијом за Божић и паљењем свеће.

Обележавање Божића по православним обичајима

Ујутру на дан Божића жена у кући прави божићну чесницу. Кад су у питању обичаји за Божић чесница се меси ујутру, никако ноћ пре Божића. Меси је мајка, домаћица или нека друга жена из куће. У чесницу се обавезно ставља дукат, који се претходно искува у врелој води и дезинфикује како би све било хигијенски. Поред дуката су се раније убацивале још неке ствари у чесницу које имају разне симболе: пасуљ, суво грожђе, зрно пшенице, гранчица бадњака, па чак и пилећа кост. Ове ствари означавају љубав, здравље, храну, родну годину и срећу током целе године.

Обичаји за Божић у Србији налажу да је ово хришћански породични празник, односно да не долазе гости. Једини гост који долази у кућу тај дан јесте положајник. Улога положајника је да запали гранчицу бадњака. Он поздравља домаћина са: “Христос се роди” или “Срећан Божић”, док домаћин отпоздравља са “Ваистину се роди”.

Сматра се да положајник треба у кућу да дође сасвим спонтано, али је у реду и ако се договорите са неким да вам буде положајник, а најчешће је то први комшија. Приликом паљења бадњака положајник изговара следеће речи: “Колико искрица, толико срећица. Колико варница, толико здравља и парица.”

Обичаји за Божић код Срба налажу да деца иду од врата до врата и певају божићне песмице, а домаћин је дужан да им да неки слаткиш. Најчешће су то чоколадице или неки колач. Уколико домаћин одбије да да неки слаткиш, сматра се да ће му читава година ићи наопако. Деца чак имају право и да траже други поклон од домаћина ако им се овај што су добили није свидео. Стога, припремите се са мноштво слаткиша и обавезно их поклоните деци уколико коринђају на вашим вратима.

Мање познати божићни обичаји

Обичаји за Божић код Срба налажу да младићи девојкама поклањају црвене јабуке. Ако их девојке прихвате, то значи да ће се ове године верити или венчати. Овај лепи обичај је данас у великој престао да се поштује. Још једна ствар која многима није позната јесте да за Божић не треба позајмљивати никоме новац, јер то симболизује да ће се током целе године “ствари излазити из куће”. Лоша срећа је и уколико не вратите све своје дугове за Бадњи дан или Божић.

Божић ваља провести онако како бисмо хтели да проведемо читаву годину. Зато се препоручује да најпре одрадите задатке који вам задају највише мука и које највише одлажете, како бисте били продуктивни у целој наредној години. Ако желите да вашој породици за Божић обезбедите много материјалне добити у наредној години то ћете учинити тако што ћете на дан празника донети нешто ново у кућу.

Видовњаци предвидели језиве догађаје за 2021. Светски рат ће избити у Русији, али шта нас још чека прочитајте ОВДЕ.

Извор: Objektiv.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА