Најновије

КРАЈ ЕУ? Вашингтон, Лондон и Москва стварају нову империју на тлу Европе!

Европска унија је нефункционална, паралисана и потпуно немоћна да реши бројне проблеме. Зато је чекају велике реформе и прегруписање земаља

Европски Парламент. (Фото: europarl.europa.eu)

Овако новинар Милован Јовановић види будућност савеза на Старом континенту, а према његовим речима, прекомпоновање ће се вршити под утицајем осовине Вашингтон-Лондон-Москва.

- Чека нас нека нова Јалта, а питање је времена када ће се то десити. Видели смо потпуну немоћ ЕУ. Оваква Европа је дошла до свог краја, а врхунац тога је прва чланица која је изашла из ЕУ, Велика Британија и ренесанса неонацизма широм Европе – каже Јовановић.

Пад ЕУ

Он истиче да је пад ЕУ почео 2004. године прикључењем десет нових чланица.

Анализирајући даље ерозију ЕУ, Јовановић каже да је пријем нових чланица попримио обрисе трагикомедије уласком Румуније и Бугарске 2007. и Хрватске 2013. године.

- Ми видимо да ту нема јединства, да одлучивање консензусом није могуће и да се створио велики јаз између старих и нових чланица. Ако су једна Румунија и Бугарска испуниле услове за улазак, да не помињем Хрватска, онда је Србија по том критеријуму одавно требало да постане чланица ЕУ. Ту се видео недостатак визије корумпиране бриселске бирократије која је оставила Западни Балкан и отворила простор утицају Русије, Кине и Турске – каже Јовановић.

Југославија као претходница ЕУ

Oн наводи да смо претходницу стварања нове ЕУ могли да видимо у стварању "мини Шенгена".

- Бивша Југославија је била претходница НАТО-а и ЕУ. Имали сте мултиконфесионалну и мултинационалну земљу која је функционисала и показала се као пример за НАТО и ЕУ. Исто тако, очекујем да ће стварање те неке нове врсте Југославије кроз "мини Шенген" донети просперитет народима овде. Подсетићу вас, канцеларија ДФЦ-а која је отворена у Београду је једино такво америчко представништво у Европи. И нова администрација у САД зна да је Србија кључна земља за остварење пројекта нове ЕУ – прича Јовановић.

Европа из три целине

На питање да ли то практично значи поделу ЕУ на три дела, односно старе чланице, земље Иницијативе три мора и државе "мини Шенгена", Јовановић каже да се то поклапа са новим плановима.

- Земље чланице Иницијативе три мора ће представљати један од сегмената нове ЕУ, као и Западни Балкан. "Мини Шенген" ће бити прикључен на ЕУ преко посебних веза и сматраће се једним од европских региона – закључује Јовановић.

Исповест доктора који је до последњег дана био уз двојицу омиљених српских патријарха! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА