Најновије

СРПСКА ХАУБИЦА ПОСТАЈЕ ДЕО НАОРУЖАЊА САД? Лазански о нашем новом најсофистициранијем артиљериском оруђу (ВИДЕО)

Српска хаубица Нора биће упућена наредних дана на пробно гађање у САД. Уколико се покаже боља од конкуренције, има шансе да постане део наоружања америчке армије. О томе је у Јутарњем програму РТВ Пинк говорио Мирослав Лазански, амбасадор Србије у Русији.

Лазански (Фото: Јутјуб)

- Да кажемо први пут у јавности. Та Нора која иде, то није она Нора коју смо гледали, Нора Б52. Ово је нова Нора, Нора БК1 која се зове Перун. Она је толико усавршена, модернизована, да се може рећи чак и да је нова хаубица. Прво она није на камиону подвозу, није камаз него је рај метал ман, значи војни камион. 

- Тржиште Јужне Америке је преплављено сервисима рајд метала и они су тражили да наша хаубица буде на камиону 8x8 рајд метал ман. Ова нова хаубица у поређењу са старом Нором има у пуњачу 24 метка у односу на стару која је имала 12. Њен домет са нормалном муницијом 44 километара са муницијом са парагенератором биће домет 60, а можда и 70 километара. 

- Друго, Нора је суб уређај за корекцију ватре. Нови су навигациони инструменти. Цев је тако направљена да издржава већи број испаљења граната из цеви, брзина јој је 90 километара по асфалтном путу, 30 километара по неравнинама, аутономија јој је 900 километара, што је фантастично. И оно што је најважније, она испаљује 6 хитаца у минуту, од тога 3 у 20 секунди. Знате шта значи 3 гранате у 20 секунди за хаубицу 155 мм? То је у Србији тренутно најсофистициранији производ како војне тако и цивилне индустрије. Фантастично - рекао је Лазански. 

Обавезни војни рок

- Русија има комбиновани модел попуне оружаних снага. Имају професионалце - официре, подоофицире, имају војнике по уговору и имају регрутни систем, а регрутни рок је 12 месеци и они то никад нису укинули. То је редовна обука за све грађане и нема редовног одсуства као што смо ми имали у ЈНА 15 дана редовног одсуства. Војник кад уђе, годину дана нема одласка. У ратној морнарици Русије, војници годину дана не сиђу са брода. 

- Кад је у питању војни рока ја то подржавам. По мени је служење војног рока испод 6 месеци неозбиљно. Толико је трајала обука у бившој ЈНА. Оно што су неки "корифеји" нађе војне мисли у прошлости понављали да нам треба мања, ефикаснија, мобилнија армија, ми ништа од тога нисмо направили, осим што смо направили до 2012. мању армију. Ти корифеји који критикују увођење војног рока су у међувремену уништили све топове калибра 20 мм и 30 мм у време када су беспилотне летилице већ увелико постојале у оперативним саставима светских армија. Ми смо дочекали 2012. годину без топова, са чиме ћеш ти онда гађати беспилотну летелицу?! Нећеш са ракетом Куб и Нева, мора артиљеријом мањег калибра. Ми смо све то игнорисали јер су из НАТО наметнули клифее и методе смањивања армије - каже Лазански.

Конгрес преломио, ко је нови председник САД прочитајте ОВДЕ. Објављен и резултат који је шокирао многе.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА