Најновије

ТРАМП ПОВЛАЧИ НЕВЕРОВАТАН ПОТЕЗ: Ниједан председник у историји САД није урадио ово, постаће недодирљив

Амерички председник Доналд Трамп предложио је помоћницима да у последњим данима своје владавине додели трајни имунитет, чиме неће моћи да одговара за дела која је починио током свог мандата.

Повлачи невероватан потез (Фото: flickr. com)

Уколико до оваквог потеза дође, биће то први пут у историји да се на овакав начин, непроверен и ванредни, види моћ коју председник има.

Неколико пута након избора, Трамп је понови да размишља о оваквом потезу, а са помоћницима се консултовао око тога да ли би тако нешто требало да учини као и какве последице може да има, како пред законом тако и политички.

Остаје и даље нејасно да ли би на његову одлуку могла да утиче чињеница да је охрабривао своје присталице да крену на Капитол, када су неки од њих и улетели унутра.

Доналд Трамп је дуго истицао да има моћ да донесе овакву одлуку, а обраћање његовим помоћницима и саветницима, по одређеним критичарима, представљају знак да жели да истраје у својој намери. То додатно поткрепљује и чињеница да је у последње време све више сумњичав како ће његови непријатељи искористити све могуће “шупљине” у закону не би ли га кривично гонили након што напусти Белу кућу.

Ни један председник раније није донео овакву одлуку, тако да легитимитет оваквог потеза раније није тестиран у правосудном систему. Стручњаци су сложни у томе да би овакав потез био опасан преседан.

Оваквим потезом, Трамп би био заштићен пред федералним судом, али би и даље могао да одговара за државне злочине.

Како је речено, поред себе, Трамп намерава да заштити и своје троје најстарије деце – Доналда Трампа Јуниора, Ерика Трампа као и Иванку Трамп, затим њеног супруга, свог саветника Џареда Кушнера као и још неколико блиских сарадника међу којима је и Рудолф Ђулијани.

"Вучић хоће столицу у УН за Косово! Плаши се владике Јоаникија." Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА