Најновије

УПОЗОРАВА РУСИЈА: Припајање Косова ради стварања „велике Албаније“ разорило би мир на Балкану!

Амбиције Албаније да прошири територију земље представљају ризик по мир на Балкану, прекидајући деценије релативне стабилности након жестоких сукоба након распада Југославије, саопштила је Москва.

Шиптарска застава. (Фото: Јутјуб)

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова у недељу се обрушила на коментаре албанског премијера Едија Раме у вези са потенцијалном унијом земље са Косовом, које се отцепило од суседне Србије 2008. године. Према речима Захарове, то је у супротности са дугогодишњом резолуцијом и може повећати тензије у региону.

„Сматрамо изјаву премијера о уједињењу Албаније и Косова апсолутно неприхватљивом. Промовисање планова за стварање `велике Албаније` у великој мери је у супротности са одредбама Резолуције СБ УН 1244 и подрива стабилност у региону”, рекла је она додајући да „рачунамо на адекватну реакцију западних чувара пројекта `државности Косова` на ову очигледну провокацију".

Рама је у суботу објавио да је његов главни циљ током политичке каријере коначно уједињење Албаније и Косова - тежња за коју је Москва саопштила да ће прекршити споразуме између земаља у региону.

"Посебно је чудно чути да се кршење темељног документа за косовско решење проглашава кључним циљем политичке каријере лидера једне од земаља региона Балкана", додала је Захарова.

Данас је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао да ће земља почети да добија најновије наоружање и опрему из Русије за војне и полицијске снаге. Не улазећи превише у детаље о конкретном наоружању које би се увозило из Русије, Вулин је ипак признао да ће одбрана Србије "постати много јача".

У септембру је српски председник Александар Вучић рекао да се очекује да ће војне испоруке из Русије стићи до краја године, укључујући модернизоване противоклопне и противавионске системе.

Напетости између Београда и Приштине поново су се заоштриле у септембру, што је довело до тога да је Москва позвала НАТО да појача и деескалира ситуацију. Превирања у региону су стална од када је Косово 2008. прогласило независност од Београда, који потез не признају Москва ни већи део света. Међутим сукоби су поново ескалирали након што су званичници на Косову забранили улазак аутомобилима са српским таблицама, приморавајући возаче да плаћају привремене регистрације.

Данас, неколико недеља након што су напетости дошле до тачке кључања, Србија је саопштила да се неће придружити НАТО-у нити подржати антируске санкције из блока предвођеног САД-ом.

„Србија никада неће подржати санкције Русији или антируску хистерију. Историја је показала да је свака русофобија такође србофобија“, рекао је министар унутрашњих послова Вулин у интервјуу, додајући да „све док Србијом управља председник Вучић и док сам ја у безбедносним структурама, Србија неће постати чланица НАТО-а, и ми ћемо се врло строго бринути о одржавању наше војне неутралности".

Путин захтевао да Ердоган одмах повуче турске трупе из Идлиба! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА