Најновије

ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА ПРОМЕНУ УСТАВА: Венецијанска комисија дала позитивно мишљење

У нацрту мишљења Венецијанске комисије се оцењује да су уставни амандмани у складу са европским стандардима, а то значи њихово позитивно мишљење на садржину, изјавио је председник скупштине Србије Ивица Дачић. Министарка правде Маја Поповић истакла је да ће пут Србије ка европским интеграцијама сада бити много лакши након што је добила позитивно мишљење.

Устав Републоике Србије (Фото: Министарство правде Србије)

"Србија је добила позитивно мишљење Венецијанске комисије на текст уставних амандмана", саопштио је Ивица Дачић након завршене расправе о мишљењу те комисије на пленарном састанку одржаном у Венецији.

Додао је да је следећа фаза доношење закона о референдуму што ће се, како каже, десити на следећим седницима Венецијанске комисије.

"На тај начин ћемо моћи уставне реформе да завршимо пре распуштања Народне скупштине, односно до средине фебруара следеће године", навео је Дачић.

Председник парламента појашњава да сада следи утврђивање коначног текста уставних амандмана што треба да учини Одбор за уставна питања који ће послати Скупштини да се о томе изјасни на својој пленарној седници.

Након тога расписује се референдум, рекао је Дачић и нагласио да је зато битно да се донесе нови закон о референдуму који ће бити усклађен са Уставом, али и са мишљењем Венецијанске комисије.

Дачић је подсетио да процес уставних реформи траје од 2006. године када је Венецијанска комисија упутила примедбе на Устав који је тада донет.

"Тек сада смо дошли до тога да се Венецијанска комисија сложила са уставним амандманима", казао је Дачић и додао да је сада оно што је урађено у Србији по том питању оцењено позитивно.

"То је поука да и у будућности када имамо овакве захвате који се тичу Устава, том процесу морамо да приступимо на озбиљан начин. За разлику од неких других времена, овог пута успели смо да у потпуности задовољимо све критеријуме и захтеве који су долазили од Венецијанске комисије и показали нашу спремност да и даље радимо у сарадњи са њима", казао је Дачић.

Поповић: Много лакши пут ка европским интеграцијама
Министарка правде Маја Поповић изјавила је да ће пут Србије ка европским интеграцијама сада бити много лакши након што је добила позитивно мишљење Венецијанске комисије Савета Европе о Предлогу уставних амандмана у области правосуђа.

"Најбитније је да смо у овом Предлогу применили све оно што су из Венецијанске Kомисије давали као предлоге и сугестије, у складу са њиховим правилима. То је један о првих корака у усклађивању нашег правног система са евроспким системом и најважнији корак у постизању нашег крајњег циља, а то је владавина права", рекла је Поповић након седнице Kомисије у Венецији.

Сагласна је са председником парламента Ивицом Дачићем да ће Србија стићи да до следећих избора спроведе референдум о предложеним изменама Устава из 2006. године, чиме ће се окончати процес уставних промена.

Истакла је да је важно што су домаће институције, као предлагачи уставних амандмана у сталном контакту са европским телима попут Венецијанске комисије. 

Председница Одбора за уставне амандмане Јелена Жарић Ковачевић каже да се надаље очекује рад на уобличавању текста који ће бити усвојен на седници Одбора за уставна питања и законодавство.

"Ми чекамо да то мишљење постане званично, чим буде званично ми можемо да наставимо да радимо на тексту који смо раније већ послали Венецијанској комисији, да га уподобимо са препорукама које смо добили и врло брзо ћемо моћи тај текст да пошаљемо Народној скупштини како би се нашао пред свим народним посланицима да би могли о њему да расправљају", казала је Жарић Ковачевић.

Додаје да после тога следи усвајање тог текста двотрећинском већином посланика и расписивање референдума.

Шта је патријарх Порфирије поручио народу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА