Најновије

КРУШИК, САВАМАЛА, БЕЛИВУК: Италијани брује о СНС аферама

Италијански Институт за студије међународне политике (ИСПИ), пише да је владавина права у Србији угрожена последњих година и како је српска владајућа елита у томе активно учествовала. Наводећи случајеве Савамала, Крушик и кампање против новинара КРИК-а након хапшења Вељка Беливука, ИСПИ тврди да они најбоље представљају начин на који је савремена Србија прешла из заробљене државе у стање у коме је граница између владајућих елита и криминалних група потпуно замагљена.

Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

ИСПИ пише да је афера Савамала показала да полиција у Србији уместо да служи потребама људи, држи се владајуће елите, а да су криминалне групе постале пуномоћници полиције.

Помиње се и контроверзни пројекат "Београд на води" за који се тврди да се реализује мутним новцем и потпуним недостатком транспарентности.

ИСПИ информише италијанску јавност и о томе како је криминална група Вељка Беливука обављала многе "јавне услуге" за режим, попут обезбеђивања Параде поноса у Београду или спречавања да присталице Партизана током фудбалских утакмица изговарају увредљиве пароле против Вучића.

За аферу Крушик се тврди да представља економску моћ и привилеговани статус који ужива владајућа елита и њихови рођаци.

- Случај показује да за чланове СНС-а достизање врха српске државе значи деловати изнад ње, искористити предности националних ресурса, па чак и изазвати економски губитак за саму државу - стоји у тексту ИСПИ, а даље се додаје:

- Чињеница да је једине правне последице ове афере платио узбуњивач који је пласирао информације у медије, показује да се нико не може усудити сумњати у лидере владајућих партија. У том погледу, српска владавина права је угрожена у мери у којој партијски кадрови више нису службеници државе, него имају користи од државе која им обезбеђује националне ресурсе.

Коначно, читав случај око Беливука и клеветничка кампања против новинара КРИК -а, како пише ИСПИ, стоји као крајњи одбрамбени бедем режима.

- Беливуково хапшење догодило се у време када су његове незаконите активности постале превише видљиве, па су везе са највишим српским - институцијама биле превише "разоткривене". Полицијска операција била је праћена тријумфалном реториком режима о "рату против мафије". Међутим, како су истраге и Беливукове тврдње откриле умешаност државних институција, операција би се могла замислити као хоботница која је ампутирала пипак када се заглавила у невољи - каже се у тексу ИСПИ.

Беливук, који је већ десет година члан СНС, био је терет владајућој странци и морао је бити жртвован из два комплементарна разлога, тврди се у тексту: очувања имиџа највиших институција и показивања да је држава реактивна у борби против мафије.

- Оптуживање КРИК-а да је у договору са кланом механизам је самоодбране у пропагандне сврхе. Намера је да се дискредитује неколико независних српских медија и понуди јавности усклађена стварност одобрена од режима: држава се бори против мафије, а ко год се усуди да сумња у то, сматра се мафијом - закључује ИСПИ.

Бошњаци и Хрвати ударили на српски народ у Босни и Херцеговини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sptuniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА