Најновије

"ПОСТОЈИ МАЛА, АЛИ МОЋНА ГРУПА ЉУДИ НА КОСОВУ КОЈА НЕ ЖЕЛИ НАШЕ ПОСТОЈАЊЕ": Главни тужилац суда у Хагу јасан - не желе да им се правно суди

Господин Смит је истакао да Гуцати и Харадинај припадају тој групи и ниподаштавају све оне који сарађују са Специјализованим већима тзв. Косова и Специјализованим тужилаштвом као "шпијуне", "колаборационисте" и "издајнике" који су "изневерили" своје сународнике.

Шиптарски терористи. (Фото: Јутјуб)

На почетку суђења Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају, који су оптужени за ометање рада Специјализованог тужилаштва и застрашивање и одмазду према сведоцима, специјализовани тужилац Џек Смит рекао је да се у предмету ради о "условима који се изискују за непристрану примену правде“ и "ономе што је потребно да би владавина закона постала реалност“, наводи се у саопштењу из Специјалног тужилаштва.

Специјализовани тужилац је рекао, како преноси Косово онлајн, да је истина у темељу правде и да истина због које је потребно ово суђење јесте чињеница да "постоји мала али моћна група људи на Косову која не жели да постоји овај Суд и која ће да направи све да му наштети у узалудном покушају да оправда лажни наратив да ниједан војник ОВК није починио никакав злочин за време рата".

Господин Смит је истакао да Гуцати и Харадинај припадају тој групи и ниподаштавају све оне који сарађују са Специјализованим већима Косова и Специјализованим тужилаштвом као "шпијуне", "колаборационисте" и "издајнике" који су "изневерили" своје сународнике.

Специјализовани тужилац је нагласио да Специјализована већа треба да буду суд који се води интересима жртава и да је "атмосфера застрашивања сведока и ометања поступака која постоји у кривичним суђењима против бивших припадника ОВК" део разлога због којих је основан и због чега се налази у Хагу.

- Та атмосфера је у прошлости утицала на то да су сведоци били спречени да приступе суду и кажу шта знају о злочинима ОВК - рекао је Смит.

- Оптуженици добро знају за ту прошлост и надају се да овде примене исту стратегију како би застрашили сведоке, јер је то пре успевало.

Специјализовани тужилац је изјавио да непристрана примена правде подразумева изградњу и подстицање институција које могу да заштите оне који су у потрази за правдом, те да Специјализована већа имају могућност да обезбеде правду за многе жртве на Косову.

- Разлог због којег Већа имају ту могућност је у томе да представљају безбедно место за сведоке да слободно говоре о кривичним делима која су видели, о онима у којима су сами настрадали, као и о онима у којима су настрадали чланови њихових породица - рекао је.

Од највеће важности је, како је истакао, а Већа представљају место где могу да то направе без страха од репресалија или одмазде.

Тужилаштво почиње да изводи своје доказе у следећи понедељак, 18. октобра.

Бошњаци и Хрвати ударили на српски народ у Босни и Херцеговини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА