Најновије

ОРБАН НА СТРАНИ ВАРШАВЕ: Пољска је у праву, ЕУ не може да преузима овлашћења од националних држава

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је данас да се противи био каквој врсти санкција против Пољске, а ЕУ оптужује да без правне основе у Уставу Уније преузима овлашћења од националних институција земаља чланица.

Виктор Орбан (Фото: Влада Мађарске)

"Пољска је најбоља земља у Европи. Било каве санкције против Пољске су смешне", поручио је Орбан долазећи на самит лидера ЕУ лидера, упитан за позицију Мађарске када је реч о дебати о владавини права и чијем центру је сукоб Варшаве и Брисела око надлежности у области законодавства.

Орбан оцењује да врховна надлежност закона ЕУ не стоји у Уговорима Уније, а да институције ЕУ редовно прелазе преко права националних институција и модификују уговоре без овлашћења.

"Пољаци су у праву. Тамо где нисмо пребацили надлежности на ЕУ, национално законодавство има примат. То је јасно и једноставно правно питање. Пољска је успешна земља. Једна од најбољих у Европи. Најбоља економија, демократија напредује, избори су фер. Не видим проблем са Пољском", поручио је Орбан.

Упитан за поделе у ЕУ, мађарски премијер каже да се у Европи не праве блокови и ровови већ да се земље окупљају око идеја које су важне за њихове грађане, а око којих имају исте ставове.

"Правимо савезништва и то је логично", каже Орбан.

Он додаје да су "праве поделе" у ЕУ око тога шта је разумно, а шта није.

Орбан као пример наводи тренутну кризу око цене енергената и оцењује да је оно што ЕК предлаже у оквиру Зелене транзиције "фантазија која ће убити средњу класу" у Европи.

"Кључ за ЕУ демократију је средња класа. Скок цена енергената кроз нове регулације ЕК уништава средњу класу свуда у Европи. Ту имамо здрав разум на једној страни и фантазије на другој, а утопијске фантазије нас убијају", закључује Орбан.

Шпанија, Ирска и Холандија критикују Пољску

Пољска мора да прихвати да је Европска комисија чувар Уговора о ЕУ, изјавио је шпански премијер Педро Санчес по доласку на самит, алудирајући на пресуду пољског суда којом се оспорава првенство закона ЕУ.

"Европска комисија је дужна да штити права свих грађана у блоку од 27 држава чланица које повезује заједничка владавина права", изјавио је Санчес, а преноси агенција Ројтерс.

Премијер Ирске Мајкл Мартин је уочи почетка самита рекао да је Ирска изузетно незадовољна пресудом пољског уставног суда којом се оспорава примат закона ЕУ над националним законима, и да ће то јасно ставити до знања на самиту лидера ЕУ.

"Ми у Ирској смо веома забринути, имамо добре билатералне односе са Пољском, али верујемо да је примат права ЕУ и Европског суда праве кључан за заштиту грађана широм Европе", рекао је Мартин.

"Изузетно смо разочарани развојем ситуације и верујемо да је потребно решити ситуацију у корист владавине права", додао је он.

Холандски премијер Марк Руте је поручио да ће лидери ЕУ морати да буду строги по питању Пољске.

Претходно је премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјавио да Варшава неће поклекнути пред уценама централних институција Европске уније, од којих неке, како тврди, преузимају на себе право одлучивања о надлежностима земаља чланица, укључујући и о питању националне безбедности.

Моравјецки је нагласио да Пољска поштује првенство закона ЕУ над националним законима у областима у којима државе предају надлежности ЕУ, као и да ће на самиту тежити томе да се пронађе решење за текући спор.

Меркел: ЕУ да постигне договор о Пољској и миграцијама

Немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила да је владавина права кључни аспект Европске уније, која би током данашњих разговора требало да пронађе начине за постизање договора са Пољском и заједнички став по питању миграција.

"Морамо пронаћи начине да се поново ујединимо јер мноштво предмета на Европском суду није решење", рекла је Меркел новинарима у Бриселу по доласку на самит ЕУ, а преноси агенција Ројтерс.

Она је додала да ће европски лидери такође говорити о миграцијама јер је та тема постала све релевантнија након "хибридних акција" белоруског председника Александра Лукашенка у погледу Пољске, Литваније и Немачке.

"Разговараћемо о томе које облике економских санкција можемо узети у обзир како бисмо јасно ставили до знања да осуђујемо овај облик трговине људима коју подржава држава", поручила је Меркел, додајући да жали што 27 држава чланица до сада нису нашле заједнички став о миграцијама.

На тему енергетске кризе, Меркел је истакла да би о томе требало разговарати одвојено од питања климатских промена, и да владе морају бити "разумне" у погледу цена енергије.

"Не желимо да затворимо тржиште", изјавила је Меркел.

Да ли је украјинска војска јача од Бундесвера, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА