Најновије

ЧАЧАК ЛЕЖИ НА НАФТИ! Иде нова прерасподела света, САД купују гас и нафту од Руса, Кина испада из игре!

Ми имамо у Банатском двору резерве гаса до јула месеца идуће године. Осим ако ми те резерве гаса не користимо да бисмо производили струју, рекао је др Зоран Новаковић, енергетски експерт, гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст. Он је то казао коментаришући речи председника Србије да ћемо до Нове године потрошити резерве гаса које смо купили по јефтинијим ценама, и да нас очекују цене које су најмање три пута веће.  

Зоран Новаковић (Фото: Јутјуб)

Новаковић је питао зашто увозимо струју, и зашто се ремонт Блока 1 ТЕНТ-а ради у невреме, у октобру.

- Ремонти се раде у мају, јуну, јулу – казао је саговорник Хелмкаста, откривајући и строго контролисане податке колико струје увозимо и колико је прескупо плаћамо у овом тренутку. 

Такође је говорио и зашто нема угља у угљенокопима, односно има га толико мало да нема довољно чак ни за породице радника Колубаре који су сваке године добијали угаљ да могу да се греју преко зиме. 

За све проблеме са недостатком гаса, струје и угља, окривио је нестручне људе, као је рекао, који воде ЕПС и Србијагас, а по његовим речима, то су Милорад Грчић и Душан Бајатовић.

- Гарантујем да можемо да уговоримо са Русима цену гаса од највише 300-400 долара, можда и мању од оне коју смо досад плаћали, а то је 250 долара на хиљаду кубних метара. Односно има нас који то можемо. Гаспром није једини трговац гасом, има их у Русији стотину. Цена од 790, па и 600 долара је за нас огромна – рекао је Новаковић, откривши у емисији и од кога бисмо тачно могли набавити гас по јефтинијој цени.

- Ми овде на локалу имамо све.  Бог нам је дао све. То што не умемо да користимо или не знамо, то је наш проблем. Дајте да се организујемо. Имамо нафте за нас, гаса имамо од браће Руса, хране имамо за извоз. Сад нећемо имати сетву и следеће године жетву зато што је цена горива ненормална, и цена ђубрива ненормална, по основу ненормалне цене гаса од 790 евра на хиљаду кубних метара. Уреа била 37 динара џак, сад чујем да је 80 – указао је он, а затим наставио: 

- Кога год сам питао у мом селу хоће ли да сеје, он је рекао да неће. Ја сам објаснио да имам две њиве, ја ћу засејати по било којој цени, јер кажем, шта мислите колико ће бити пшеница следеће године? И да ли ћемо је имати уопште?

Новаковић је указао и да је несташица у енергената у свету  вештачка.

- Пазите, зашто се сада Русија пушта да надокнади сву штету од задњих 20 година, где су хиљаде милијарди нестале из Русије преко разних картела. Зашто се поново пушта висока цена гаса и нафте? Можда да би Русија била јача. А можда да би Кина била слабија. Зашто Кинези купују само гас из Русије? Зашто није успео пројекат течног нафтног гаса из шкриљаца? Кинези су знали шта их очекује, па су купили све живе резерве каменог угља, течног нафтног гаса, гаса од Русије, тако да нема гаса за Европу. Зато је отишла цена. Имају капитал, имају новац – навео је енергетски стручњак. 

Он ситиче да се није догодило бар 30 година сигурно, да америчке енергетске фирме купују сирову нафту или деривате од руске државе. 

- До Нове године цена нафте иде на сто долара по барелу, и то је ненормалан приход за руску државу. Иде нова  прерасподела света, а то је сузбити Кину на сваки начин. Кина је можда купила за ову годину, али за следећу не могу. Кина нема ни сопственог угља ни гаса – истакао је Новаковић.

Он је говорио и о пљачкању ЕПС-а на све начине, колико хиљада евра кошта радно место у ЕПС-у, у ком „нема више ни столице где да се седне“, како се краде струја да би се рударио биткоин и колике су то енормне количине новца… Али открио је и где се налазе нова неискоришћена лежишта нафте у Србији, за која би Србија могла да формира нову фирму и да их експлоатише. Једно од тих лежишта је код Чачка, а детаљније погледајте у емисији. 

Снимке огромног теретног брода у пламену погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА