Најновије

НАТО УВЕЖБАВА ПИЛОТЕ ЗА НУКЕЛАРНИ НАПАД! Док немачка министарка прети Русији, у овим земљама Европе се чувају атомске бомбе!

Изјава В.Д. немачке министарке одбране Анегрет Крамп-Каренбауер да Москви треба ставити јасно до знања, да је НАТО спреман да примени доктрину одвраћања и да не помишља да дође на идеју да нападне чланице НАТО и њихове партнере на порстору Балтика и црноморском региону усталасала је немачку јавност.

Атомска бомба. (Фото: pixabay. com)

Одлазећу министарку највише су критиковали Социјалдемократе који су изјаву назвали "неодоговорном".

Господја Крамп-Каренбауер не разликује се нажалост од сличних необузданих претњи руске стране. Безбедносну политику Немачке увек одликовала настојања да се испробају све шансе смањивања тензија. Није ми јасно да ли је министарка мислила и на атомско оружје ускладиштено у Немачкој", рекао је председавајући посланичке групе социјалдемократа (СПД) у немачком Бундестагу Ролф Мицених који је познат по својим пацифистичким ставовима, и који се залаже и за забрану стационирања америчког нуклеарног оружја на немачком тлу.

Ова изјава дошла је после нешто више од недељу дана од када је НАТО пакт започео овогдишњи турнус вежбе под називом "Непрекидно подне", која сре одржавала на простору Јужне Европе, а у којој су учестововале ваздухопловне снаге из 14 чланица НАТО.

У Европи се иначе од 2015. године интензивно одржавају вежебе под називом "Непрекидно подне" чији је циљ обучавање пилота борбене авијације који ће у случају судњег дана носити нуклеарне авио бомбе под крилима својих летелица, које би према замсили требало да буду употребљене против Русије.

Иначе америчко ваздухопловство према неким процемана у Европи тренутно чува 100 нуекларних бомби Б61-12.
У овогодишњој вежби једни од учесника били су холандски Ф-16, Немачки и италијански борбени авиони Торнадо. Немачки из базе Бихал и Италијански из базе Геди, који ће иначе ускоро бити повучени из оперативне употребе кад две ескадриле 102. и 154. које ће од 20202. бити пренаоружане борбеним авионима Ф-35.

Иначе, Немачка никада није имала атомско наоружање. Од кад је СР Немачка постала пуноправна чланица НАТО планирано је било да Немачка војска на својим борбеним летелицама користи америчке гравитационе нуклеарне бомбе Б 61 против Совјетске армије у случају да затреба. Уједњењем две Немачке, пропашћу Варшавског пакта и крајем Хладног рата веровало се да је то наоружање одавно повучено из Немачке.

База Бихал

Међутим, то изгледа и није био случај како се веровало. Испоставило се да бомбе и даље налазе у бази Бихал код града Ајфела која је база 33. тактичке ескадриле немачког ратног ваздухопловства у којој се наводно и данас чува 20 нуклеарних ваздухопловних бомби и то два подтипа варијанте Б61 које носе ловачки авиони.

У случају неке непредвиђене ванредне ситуације авио бомбе типа Б61 би биле монтиране под крила авиона торнадо и директно усмерене на непријатељске циљеве у случају угоржавања источних граница НАТО пакта.
За време Хладног рата циљ нукеларног арсенала био је у случају да конвенционални напад не успе за заустављање совјетског оклопа употреби нукеларно оружје.

Интересантно је да се америчко тактичко нуклеарно оружје не крије само у Немачкој. Непотврђене информације и предвиђања стручњака указују да сличне базе постоје и у Италији, Белгији, Турској и Холандији.

Бундстаг тражио уклањање Меркелова окренула главу

Далеког 26.марта 2010. Бундестаг је од владе у Берлину великом већином захевао да се „снажно заложи за повлачење америчког атомског оружја из Немачке", али влада Ангеле Меркел у последњих 11 година то није ниједном урадила. Напротив, немачка авијација је од 2015. повећала број војних вежби на којима су се пилоти оспособљавали за лет са нукеларним оружјем под крилима. То је посебно кренуло од када је Русија преузела Крим, разместила тактичке балистичке ракете типа Искандер у Каљињинградској области, руској енклави на североистоку Европе између Пољске и Литваније.

Шиптари спремају акцију против Срба! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА