Најновије

Шокантне тврдње Стрелкова: Русија не може да развије своје капацитете у Донбасу и Сирији јер Турска држи све адуте …

Украјина је први пут употребила турски дрон Бајрактар ТБ2 у Донбасу и срушила артиљеријску позицију Народне милиције ДНР у области Гранитноје у Доњецкој области.

Стрелков (Фото: РИА)

Да ли ће Донбас у блиској будућности очекивати ​​потпуну офанзиву украјинских трупа и зашто Русија тако тромо реагује на оно што се дешава – уосталом, на овој територији однедавно живе грађани са руским пасошима? 

Игор Стрелков, бивши министар одбране Доњецке Народне Републике, изнео је своју верзију догађаја.

Реците ми, колико се очекивало да ће пре или касније Украјина користити Бајрактар ТБ2, који су им Турци продали? Исти тај Азербејџан је прошле јесени победио Јерменију управо због турских дронова и произашле технолошке надмоћи.

– Како волимо да кажемо, очекивано је било 146 одсто. Иначе, зашто је Украјина набавила ове дронове? Са ким ће да ратује, осим са Донбасом? Шта је Русија чекала? Немам више шта да додам.

Зашто Руска Федерација још није одговорила на ово што се дешава, да будем искрен, осим гласних изјава?

– Зато што је наш одабрани војни корпус у Сирији талац Ердогана. Ако Турци блокирају Босфор и Дарданеле, остаћемо без свега. Нећемо моћи да се боримо на сиријском ратишту са Турском.

Чак су Суецки канал и Гибралтар затворени за наше бродове. Према томе, према Турцима ће се морати поступати веома нежно. Дакле, из недавних вести се сазнало да су руске трупе напустиле град Тел Рифат на северу Сирије – тада је Ердоган најавио да ће тамо водити војну операцију против Курда. Сада су тамо остали само Иранци. 

Па, вероватно ће бити уведене неке санкције Турској – увоз мандарина је већ забрањен…

– Да, мандарине су важне.

Шта мислите, актуелни догађаји су повезани са пуштањем у рад Северног тока 2? Европа пати од глобалне енергетске кризе и спремна је на све зарад руског гаса. Заузврат, Русија очајнички треба да коначно заврши овај пројекат. А Украјина је управо ухватила прави тренутак.

– Чврсто сам уверен да неће бити могуће правилно покренути Северни ток 2. Ово је слатка шаргарепа коју је Запад одавно држао пред носом Русије. Нама се траже стални уступци, а ми на њих падамо зарад толиких година и толико новца који је уложен у овај пројекат. Огроман број каријера, како личних тако и корпоративних, везан је за то. А ако се Северни ток 2, уруши, онда неће летети само главе, могућ је низ озбиљних банкрота…

Због тога ћемо, на основу данашње растуће цене гаса, одлагати било какве одлуке и против Турске и против Украјине. Штавише, сигуран сам да се Украјина није сама одлучила на садашње ново погоршање. Овакво понашање Зеленског постало је могуће тек након консултација са Бајденом. Америка жели да изврши притисак на Русију на свим фронтовима. Могуће је да је Вашингтон веровао да Москва не испуњава договоре који су постигнути током последњег састанка Путина и Бајдена.

Односно, Украјина ће искористити своју шансу?

– Украјина је у позицији зарђалог ножа који ће бити бачен одмах по употреби. 

Говорило се да је Бајрактар одлетео 15 километара дубоко у територију ДНР, што свакако крши Минске споразуме. Да ли је вероватно у блиској будућности копнена операција на територијама које не контролише Кијев, пошто их ионако није било брига за Минск?

– Дрон је ударио у батерију лаких хаубица Д-30 122 мм. Уништио га је без и најмањег отпора ПВО, пошто Доњецка република нема своју ПВО.

Иначе, Украјина тамо стално спроводи тактичке копнене операције малог обима. Сада су заузели Старомајевку, али су и пре тога редовно долазиле њихове диверзантске групе. То је била „сива зона“ формално везана за ДНР. Сада су поставили понтонски прелаз, заузели село, односно долази до конкретног напредовања украјинских трупа.

Гранатирањем, истовремено са употребом дронова, срушена је цела одбрамбена линија ЛНР и ДНР најтежим калибрима од Луганске Бахмутке, где је била бивша бригада Дух, до Телманова, на југу Доњецке области. Према мојим информацијама, прекјуче увече Украјина је почела да повлачи значајне снаге своје  ракетне артиљерије са места сталног размештаја из Артемовска и Славјанска. Сви су усмерени на област јужно од Доњецка. Све ово сугерише да планирају још један тактички удар, иако, по свему судећи, још не припремају офанзиву великих размера.

С обзиром да је исти Докучајевск са три стране окружен њима, имају велике шансе да га одсеку и заузму. А јужни део фронта од Доњецка до обале Азова су непрекидне степе, милиција нема где да сакрије опрему и контролне терен, због чега се најуспешније могу користити Оружане снаге Украјине и артиљерија и авијација, укључујући и јуришне дронове. тамо.

Сада се прави таква претпоставка да ће турски дронови једног дана можда летети на Крим…

– Ако се наручи из Вашингтона, нико у то не сумња. Али, чини ми се, Украјина неће напасти Крим док не заврши операцију у Донбасу за уништавање република.

Ствара се антисрпска коалиција. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА