Најновије

КОСОВО И МЕТОХИЈА ПОСЛЕ АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Колико од Немачке зависи будућност дијалога Београда и Приштине?

Како ће се Немачка након Ангеле Меркел поставити према Западном Балкану, тачније дијалогу Београда и Приштине? Новинар и политички коментатор Милован Јовановић наводи да се политика "Берлина према Западном Балкану неће радикално мењати", док аналитичар Драгослав Рашета истиче да је "мало вероватно да ће Немачка преузети дипломатску иницијативу поводом решавања косовског питања".

Ангела Меркел (Фото: Pixabay)

Милован Јовановић, новинар и политички коментатор наводи за Косово онлајн да од "Јамајка коалиције (CDU/CSU-Зелени -Либерали) неће бити ништа".

"Тако нешто је покушано и после прошлих избора 2017 године када је CDU/CSU победио и када је био у неупоредиво бољој позицији да састави трочлану коалицију,прву јос од прве владе Конрада Аденаера 1949.  (CDU/CSU-FDP-либерали и DP- немачка партија). Нису успели јер Либерали Кристијана Линднера нису желели у такав савез. Након тога је формирана друга велика коалиција заредом CDU/CSU-SPD што је био преседан јер су у Немачкој у периоду од 1945. до 2017. године формиране три велике коалиције: 1966. године, 2005. - када је Меркел први пут изабрана за канцелара и 2013. никада у историји послератне Немачке нису биле две велике коалиције заредом. Нову немачку владу ће водити Олаф Шолц и његов СПД јер су победили на изборима. Најреалније је да ту владу чине SPD-Зелени и Либерали, међутим у политици је све могуће па ме не би изненадило и да добијемо поново велику коалицију. Напомињем да од уједињења Немачке 1990. године ни једна странка није дала канцелара, а да није победила на изборима. Ко год буде чинио будућу владу СР Немачке политика према Западном Балкану се неће радикално мењати. Што се дијалога тиче као што сам много пута рекао од Немачке, Француске и ЕУ не зависи ништа. Искључиво су САД једине у стању да доведу до компромиса и коначног споразума", каже Јовановић.

 

Када су у питању Зелени и да ли њихов улазак у нову немачку владу више одговара Приштини, Јовановић каже:

"Климатска политика, екологија и одржива економија и социјална правда су приоритети политике Зелених.  Зелени се залажу и за више одговорности у суседству ЕУ, и једини су током кампање говорили да су за наставак политике проширење ЕУ, али и за визну либерализацију Косова, напредак дијалога Београда и Приштине, почетак преговора ЕУ са Албанијом и Северном Македонијом. Они се изричито противе новом повлачењу граница по етничким принципима. Дакле, Зелени ће сигурно имати улогу у влади, само је питање која министарства ће им припасти. Подсећам да су немачку владу последњих осам година водили CDU/CSU и SPD. Ресором спољних послова управљали су кадрови из SPD-а. Немачки председник Валтер Станмајер је један од најутицајнијих људи у SPD-а. Председник Вучић је изградио веома добре личне односе са најважнијим политицарима из CDU/CSU али и са онима из SPD-а и FDP-а и то је врло важно и корисно за нашу земљу. Да закључим, Србија је за Немачку кључна земља Западног Балкана, а њен председник централна политичка личност".

Исто, када су у питању Зелени, Рашета наводи да се они никако не смеју потценити. 

"Иако су социјалдемократе предвођене Олафом Шолцом оствариле историјски успех на минулим изборима, успех Зелених се никако не сме подценити. Партија је безмало дуплирала број освојених гласова у поређењу са претходним изборима 2017. године. Зелени су под палицом Аналене Бербок и Роберта Хабека успели да прошире своје гласачко тело без жртвовања идеолошких стубова на којима почива њихова странка. Осим у случају мало вероватне репризе велике коалиције CDU/CSU и SDP, Зелени су осигурали своје место у новој немачкој влади и највероватније “резервисали” веома прижељкивано министарство спољних послова. Колико ће Зелени бити у могућности да кроје спољну политику Немачке зависи и од коалиције у којој се буду нашли".

Како наводи "Семафор коалиција са либералима и социјалдемократама би за резултат имала колико толико асертивнију спољну политику Немачке, нарочито према Кини и Русији, док би у случају “Јамајке” неке осетније промене биле мање вероватне".

"Разочарани Либерали који су до сада традиционално били кинески “бикови” на немачкој политичкој сцени, могли би да заједно са Зеленима отпочну процес постепеног удаљавања Немачке од Кине на политичком нивоу, али потенцијално и у економском смислу : Немачка би могла да крене траговима САД и да постепено крене да се дистанцира од увоза производа из кинеске Синђанг провинције. Што се односа Београда и Приштине тиче, Аналена Бербок неће бити нови Јошка Фишер. Наступајући унисоно са Вашингтоном, Немачка ће наставити да подржава дијалог између Србије и привремених органа на Косову. Независно од састава нове владе, мало је вероватно да ће Немачка преузети дипломатску иницијативу поводом решавања косовског питања. Међутим може се очекивати наставак

Бајденове стратегије увођења санкција појединцима који делају у намери да дестабилизују регион. Ако узмемо у обзир скорашње агресивне манерве Албина Куртија, Приштина би требало да има више разлога за опрез него Београд", завршава Рашета.

Аналитичар Драгослав Рашета за Косово онлајн каже да би "“Јамајка коалиција предвођена Армином Лашетом као канцеларом би наследила политику Ангеле Меркел везану за Западни Балкан".

"Такозвана “Јамајка”(CDU/CSU, FDP и Зелени) коалиција представља једну од могућих формација новог састава немачке владе. Однос снага унутар ове коалиције умногоме ће зависити од преговора који се тренутно воде између лидера Либерала И Зелених. Уколико ове две партије успеју да премосте идеолошки јаз који их раздваја, нарочито у сферама екологије и фискалне политике, можемо очекивати да би овај “дуо” играо доминантну улогу у коалицији са ослабљеним демохришћанима. У супротном, FDP ће природно гравитирати ближе CDU/CSU, што значи да би се Зелени нашли у далеко неугоднијој позицији и отежано спроводили свој политички програм. “Јамајка” предвођена Армином Лашетом као канцеларом би наследила политику Ангеле Меркел везану за Западни Балкан, самим тим и за дијалог између Београда и привремених органа у Приштини. Главни приоритети овакве немачке администрације би остали унапређење економске сарадње, стабилност у региону и подршка државама Западног Балкана на путу евроинтеграција", каже Рашета.

О новој антиамеричкој ери Аљбина Куртија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА