Најновије

АМЕРИКА ЋЕ ПОНОВО БОМБАРДОВАТИ СИРИЈУ?! "Бели шлемови" и ХТШ спремају неслућену провокацију за нове ударе на Дамаск!

Дана 3. октобра, нови талас руских ваздушних удара погодио је северозападну сиријску регију Идлиб, коју контролише Хајат Тахрир ал-Шам (ХТС), који је повезан са Ал Каидом. Према Сиријској опсерваторији за људска права (СОХР) са седиштем у Лондону, руски ваздушни напади циљали су периферију града Кинда на западу Идлиба, као и планину Акрад у северној Латакији.

Напад на Дамаск. (Фото: Јутјуб)

Чини се да је прекид ватре у Идлибу, уз посредство Русије и Турске прошле године, на ивици потпуног колапса. Турска је ставила своје трупе у региону у стање високе приправности након извештаја о могућем нападу Сиријске арапске војске (САА) и њених савезника.

Руски председник Владимир Путин и његов турски колега нису успели да постигну нови споразум о стабилизацији сиријског региона током недавног састанка у руском летовалишту Сочију. Недавни извештај открио је да ХТШ и његови савезници припремају провокацију у Идлибу ракетама са хемијским наоружањем, вероватно да би спречили било какву операцију САА.

+Позивајући се на изворе у Идлибу, руска новинска агенција Спутњик је саопштила да је ХТШ преместио осам новопроизведених ракета, наоружаних хлором и сарином, уз помоћ организације "Бели шлемови" коју подржава Запад и Исламске партије Туркистана из једног од њених седишта у предграђу Идлиба до платоа равнице Габ на северозападу Хаме и града Ехсима на југу Идлиба.

ХТШ верује да би хемијски напад под лажном заставом у Идлибу могао да изазове војне ударе САД-а и њихових западних савезника против сиријске војске. САД и њихови савезници, наиме Велика Британија и Француска, извели су такве ударе 2017. и 2018. године.

Извештај потврђује да се ХТШ и његови савезници припремају за велику операцију сиријске војске коју подржава Русија. Очигледно је да су милитанти спремни да учине све како би зауставили такву операцију.

Хрватска наоружава шиптаре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА