Најновије

ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА! Шта се све дешавало на заседању Кризног штаба?

Данашња седница Кризног штаба протекла је у супротстављеним ставовима медицинског и политичког дела. Све време током заседања медицински део Кризног штаба инсистирао је макар на увођењу ковид прописница.

Кризни штаб. (Фото: Влада Србије)

После дуже паузе и наглог скока броја заражених данас се окупио Кризни штаб у пуном саставу. Медицинари су на заседање дошли са спремним захтевом: увођење ковид прописница али затварање, односно скраћивање радног времена појединих делатности и објеката у трајању од десет дана.

Предлог да се скраћује радно време угоститељских објеката, тржних центара, али и драстично смањи број људи у затвореном одмах је наишао на негодовање другог дела штаба. Према сазнањима "Блица", и здравствени део штаба је навео да су свесни да ни затварање на десетак дана није довољно ефикасно, а, с друге стране, увеле би се крајње непопуларне мере. Број заражених за десет дана скраћеног времена угоститељских објеката и тржних центара само би се, како су проценили, делимично спустио, а не би се зауставило ширење вируса.

Јасно је да о увођењу драстичних мера попут оних на почетку епидемије нема ни говора. Међутим, оно на чему су чланови медицинског дела инсистирали до последњег тренутка било је увођење ковид пропусница.

Како се сазнаје, у овом делу медицински део Кризног штаба добио је подршку ресорног министра Златибора Лончара. Он се сложио са својим колегама, међутим, ни ту није било потпуно идентичних ставова. Медицински део је тражио увођење ковид сертификата који би свугде важили и били обавезни, док је министар Лончар рекао да би пропуснице требало да важе селективно. Према министровом предлогу, ковид пропуснице не би требало да важе за објекте попут апотека, продавница...

Према сазнањима, на седници Кризног штаба изнет је став да није проблем да се уведу ковид пропуснице, али, с друге стране, увођење ковид пропусница није гарант смањења циркулације вируса. Контрола ковид сертификата не би била могућа на свим местима, а држава би увела непопуларну меру.

Заседање Кризног штаба се завршило без одлуке о новим мерама и тако што су сви остали на својим почетним позицијама. Након заседања штаба премијерка Ана Брнабић је рекла да се на састанку дуго разговарало.

- И даље сматрам да би ове мере довеле до тога да се свакако брже смањи број заражених, али би такође довеле и до тога да поново стане имунизација. Вакцинација сада иде, јер су људи схватили да је то једини начин за сузбијање болести. Одлучили смо, уз то да буде јасно шта је тражио медицински део крижног штаба, сложили смо се да наставимо овако како је до сада, и да је главна мера вакцинација и само вакцинација - додала је премијерка.

Како је истакла: "Крајња мера је само и искључиво вакцинација. То је закључак Кризног штаба, уз ограду лекара из Кризног штаба”.

Само 127 људи се пријавило за визу у Великој Британији, криза са снабдевањем се наставља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА