Најновије

ДОДИК: Устав БиХ олакшава Српској борбу за слободу - до тога ћемо довести у наредних 30 дана

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је за Република Српску враћање Уставу БиХ једина политика, која нема алтернативу.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик је на скупу "Слобода и самосталност Републике Српске" у организацији представништва Републике Српске у Београду истакао да дијалог у којем доминирају притисци више није могућ.

"Устав БиХ је промовисао Републику Српску као државу са свим елементима државе, територијом, народом, институцијама, демократским процесом избора и дао јој права да са регионом може да прави специјалне везе и да се креће не само у регионалној већ и глобалној политици", навео је Додик.

Истакао је да све време такозване имплементације мировног споразума јесте атак на Српску да нестане, да нестане њен политички, институционални, територијални субјективитет.

Према Додиковим речима, муслимани данас имају само један циљ, да овладају правосуђем у БиХ, тужилаштвом и судом и да преко СИПЕ хапсе, приводе, воде процесе.

"Веома наклоно се гледа и на декларацију Бакира Изетбеговића да треба укинути ентитете и направити БиХ по тој мери, а кад политичари у Српској кажу да то не прихватају и да њихова идеја уопште не подразумева БиХ онда говоре да је то јерес, национализам, шовинизам, ултранационализам", навео је Додик.

Прецизно и јасно је, истакао је, оно што је написано у Уставу БиХ и то олакшава Српској политичку борбу за право и слободу.

"Ми смо у то кренули и до тога ћемо довести у наредних 30 дана. Видите да већ неки белосветски хохштаплери покушавају да чак дођу до америчког председника Џозефа Бајдена и неких других имена да би наводно нешто заустављали, право које Српска има", рекао је.

Поручио је и да врста дијалога која подразумева претње више није могућа.

"У сваком случају морално посрнуће иде дотле да се појединим нашим политичарима овде долази и директно прети", рекао је Додик и додао да је и сам био изложен таквим претњама од највиших америчких званичника до службеника.

Те претње, како је рекао, "острашћених", очекује и сада, али да верује да се Америка не бави питањима Балкана и да јој то није приоритет.

Додик је поновио да је сама реч Босна синоним за кризу, да БиХ никада није била стабилна, да је пројекат међународне заједнице, пре свега САД, а да је историја српског народа на том простору увек била историја борбе за слободу и ослобађања од туђинских намета.

БиХ је пројекат међународне заједнице, пре свега америчке идеологије, који се заснива на империјалним амбицијама и прекрајању свести људи

Босна и Херцеговина је синоним за кризу која се повремено смири, али никада не престаје, поручио је данас Додик на трибини "Слобода и самосталност Републике Српске" у Београду.

На трибини је представљена књига "Успон једне идеје. Слобода и самосталност Републике Српске и улога Милорада Додика", аутора Жељка Будимира, Ненада Кецмановића и Александра Врањеша.

Додик је рекао да књига представља систематизоване и целовите чињенице које говоре о историји српског народа и његовој борби за слободу на овом простору и значајном делу БиХ.

Он је рекао да је БиХ пројекат САД, које су, каже, желеле да направе земљу која ће да промовише "амерички дух".

"Било им је егзотично да од БиХ након распада Југославије сачине неку земљу, која би по њима могла да промовише амерички дух. Он подразумева да људи без обзира на нацију или етницитет могу нешто да се договоре, да живе и да у том погледу занемарују читав контекст једне историје која је у суштини најбоље видљива или описана кроз ову књигу ", навео је Додик.

Он је додао да је БиХ пројекат међународне заједнице, пре свега америчке идеологије, који се заснива на империјалним амбицијама и прекрајању свести људи.

Владислав Јовановић: Право на самоопредељење се не може потрошити, то је Словенији омогућило да изађе из Југославије без консултовања са другим народима

Дипломата Владислав Јовановић је приметио да многи не уважавају статус БиХ, који је дефинисао Дејтонски споразум.

"Заборавили су да је Босна лабава унија трију конститутивна народа и два равноправна ентитета, и да је то услов опстанка државе. Без тога она не би могла ни да буде створена, ни да изађе из тог несрећног рата", рекао је Јовановић.

Он је истакао да се право на самоопредељење не може потрошити, те да је то Словенији крајем прошлог века омогућило да изађе из Југославије без консултовања са другим народима.

Публициста и новинар Ђуро Билбија рекао је да је српски народ кроз историју устајао само да брани и одбрани своју слободу, али када у томе успе, увек се, каже, нађе неко коме то смета.

"Морамо се политички борити да се терор, притисци и уцене западних земаља и њихових представника зауставе и све у БиХ врати на изворни Дејтонски споразум, као једини могући опстанак посрнуле БиХ", навео је Билбија.

Он сматра да постоје велики притисци западних земаља усмерени на урушавање Дејтонског споразума, а због такве ситуације, према његовим речима, РС има пуно право да самостално тражи свој пут до слободе, јер је "слобода друго име Српске".

Трибина је одржана у организацији информативно-политичких портала "Све о Српској" и "Факти", и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

О животу Срба после великог погрома прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА